„Повикајте траект со едно копче“: Автономниот електричен траект ќе превезува патници во Трондхајм.

Од следната година, овој електричен, автономен траект треба да превезува патници само преку каналите на градот Трондхајм.

За автономните автомобили често се пишува, но дали знаевте дека автономните возила се наоѓаат и на вода?

Норвешка е лидер во однос на автономните водни возила бидејќи автономните траекти веќе сообраќаат на нејзините фјордови. Сепак, иако работат самостојно, овие траекти сè уште ги надгледува екипажот што се грижи нешто да не им се случи на патниците и возилата на самиот траект.

Но, наскоро нов автономен траект со малку футуристички изглед може да плови низ норвешките води. Од следната година, овој електричен, автономен траект треба да превезува патници само преку каналите на градот Трондхајм.

Може да превезува до 12 патници одеднаш, а изборот на дестинација е максимално поедноставен. При влегување на траектот, патниците ја избираат својата дестинација на начинот на кој го избираат подот на кој сакаат да одат во лифтот – со едно притискање на копче.

Возејќи по каналот, патувањето од пристаништето до центарот на градот, кое вообичаено трае 15 минути, ќе биде скратено за само една минута, а дополнителна предност е што целото искуство ќе биде бесплатно.

Не можеме да го разнишаме впечатокот дека ваквиот траект на Сава би бил постојано полн.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments