Прочитајте ја оваа смешна приказна од лицето кое го пронајде бројот на пасошот на Tony Abbott.

Одморете се од вознемиреноста за сопствената компјутерска безбедност и смејте се за туѓата.

На 22-ри март, поранешниот австралиски премиер Tony Abbott направи нешто навидум безопасно: тој објави слика од неговиот картон за качување до Инстаграм. Тој пост беше почеток на изматената шестмесечна сага за хакерот Alex Hope.

Во објава на блог, Alex Hope детално објавува како им бил испратен постот на Abbott од страна на еден пријател и го прашал дали е можно да се „пробие овој човек“ само со информациите на картата за интернат. Откако сфатија дека тие навистина беа во можност да најдат лични информации, особено бројот на пасошот на Abbott, на веб-страницата на авиокомпанијата, нивната задача брзо премина во црна дупка на е-пошта, телефонски повици и избезумени пребарувања на Google за дефиниции за компјутерски криминал.

Надежта, јасно е мајстор за раскажување на возраста на Интернет, го дели секој чин со наслови како „што направив“, „calling 1300 CYBERONE“ и „Let’s call the Prime Minister’s office I guess?“ Распрснувани се нејасни слики од екранот, мемиња, фусноти на кои може да се кликне и референци со образ на образите на „Инспектен елемент на Chrome“ како моќна алатка за хакирање.

Протокот на настани по првичното откривање е организиран во временска рамка заснована врз личната листа за проверка на Hope: „дознај дали сум сторил некое злосторство, извести некого (Tony Abbott?) Дека се случило, добиј дозвола да го објавиш овде пост на блогот, раскажи канта за безбедносно прашање за да можат да го решат “.

Алармирањето на австралиската влада за ова безбедносно прашање се покажа како изненадувачки тешко. Надеж се обиде на интернет формулари за контакт, разни е-пошта, па дури и се јави во канцеларијата на сегашниот премиер во очајно пребарување на какви било релевантни информации за контакт. На крајот, тие заминаа на патување низ неколку слоеви лични асистенти пред самиот да стигнат до Abbott.

Размислувајќи за нивниот разговор со Abbott, за време на кој Abbott праша како може да учи за компјутерите, Hope пишува: „Ние сме неми бебиња што учат да користат лажица за прв пат, освен ако не го сториш тоа погрешно, некој кловн пишува блог за тебе “ Јас, исто така, сум некој кловн кој е лабав на Интернет.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments