Продажбата на 5G телефони ќе надмине 278 милиони

До крајот на 2020 година

Пазарните набудувачи од Canalys го објавија својот последен извештај, кој ги следи актуелните трендови на пазарот на паметни телефони.

Водечки заклучок е дека големиот интерес за технологијата 5G ќе биде движечка сила за целата мобилна индустрија во 2020 година.

Специфичните прогнози на Canalys предвидуваат дека 278 милиони паметни телефони ќе бидат продадени на светскиот пазар во текот на календарската година. Не е изненадувачки што 62% од испораките ќе бидат направени во Кина.

Другите два најразвиени региони за дистрибуција на 5G паметни телефони ќе бидат во Европа и САД.

Овие бројки наведуваат двоцифрен пад на продажбата на паметни телефони од 10,7%, во споредба со индикаторите регистрирани една година порано.

Сепак, Canalys очекува состојбата да се стабилизира во 2021 година, кога очекуваат пораст на испораките од 9,9%, што ќе ја надмине границата од 1,3 милијарди.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments