ВНИМАВАЈТЕ! Грешка при промена на брзините што може да доведе до голем дефект!

Ако возите автомобил со рачен менувач, секогаш постои опасност од фатална грешка – да се префрлите од, на пример, од петта брзина во втора. Во овој случај, брзината на моторот нагло ќе се зголеми и, ако не реагирате на време, може да се појави исклучително скап дефект.

„Големите брзини на моторот надвор од максималниот очекуван број може да резултираат со механичко оштетување на моторот, пред се на механизмот за мерење на времето за отворање и затворање на вентилот“, пишува ХАК Ревија.

Постарите мотори, кои имаат поголема пропусна моќност на компресија како резултат на абење на прстенот на клипот, имаат тенденција да креваат масло над отворот на моторот при големи брзини на моторот и да го исфрлаат во колекторот за влез, што резултира во неконтролирано самозапалување на маслото и возачот повеќе не може да регулира брзина

Некои производители имаат сигурносна брава, односно можат електронски да го исклучат вбризгувањето со цел да спречат понатамошно покачување на брзината на моторот надвор од дозволениот број.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments