Големите пропусти на Mozilla ја загрозуваат иднината на Firefox

Mozilla е популарно име во светот на технологијата

Ширењето на коронавирусот има се повеќе значајни економски последици за многу компании, вклучително и креаторите на browser-от Firefox. Сепак, Mozilla нема намера да ја следи ситуацијата од маргините и да подготви промени што ќе им овозможат да останат конкурентни.

Главниот извршен директор Мичел Бејкер објави на официјалниот блог, од каде дознаваме за некои од планираните измени.

Шефот на Mozilla привлекува внимание на економската криза, што доведе до сериозен пад на приходите, за што ќе биде потребна реорганизација на структурата и отпуштања.

Овие мерки се неопходни за да се обезбеди иднината на Mozilla Firefox и да се продолжи со исполнувањето на одличната цел да се направи Интернетот подобар виртуелен простор.

Еден од првите чекори што компанијата ќе ги преземе е да отпушти повеќе од 250 вработени, што значително ќе го намали нивниот персонал. Ова е околу 25% од сите луѓе во моментов вработени во компанијата. Паралелно, Mozilla ќе го намали буџетот за разни проекти, вклучително и Firefox.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments