Протекоа 533 милиони информации за корисници на Facebook!

Повеќе од 500 милиони кориснички информации на Facebook, вклучувајќи име, локација, телефон, адреса за е-пошта, протекоа на интернет.

Facebook повторно го зазеде своето место на агендата со скандал со нарушување на безбедноста. Конечно, стотици милиони ингеренции на корисник на Facebook се споделени од корисник на хакерски форум на ниско ниво. Добиените податоци вклучуваат ID на Facebook, телефонски броеви, целосни имиња, датуми на раѓање, биографии и адреси на е-пошта на повеќе од 533 милиони корисници од 106 земји.

Портпарол на Facebook за Business Insider изјави дека податоците биле компромитирани поради ранливоста закрпена во 2019 година. Алон Гал, фирма за разузнавање за компјутерски криминал Хадсон Рок КТО, кој првпат стана свесен за протечените податоци во саботата, 3 април, изјави дека сајбер криминалците можат да користат лични информации за да се имитираат корисници или да ги измамат корисниците преку ингеренциите за најава.

„Базата на податоци со оваа големина, која содржи приватни информации, како што се телефонски броеви на многу корисници на Facebook, сигурно ќе доведе до лоши актери да ги искористат податоците за да извршат социјални инженерски напади или хакерски обиди“, додаде Гал. вели.

Алон Гал првпат ги откри протечените податоци во јануари, кога корисник на истиот хакерски форум рекламира автоматски бот што може да обезбеди телефонски броеви на стотици милиони корисници на Facebook за одредена цена. Треба да се напомене дека сите овие информации се објавуваат бесплатно и се достапни на секој што има основни вештини за податоци.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments