Првата куќа направена со 3D принтер во Чешка

Првата куќа направена со 3D принтер во Чешка

Првата 3D принрана куќа се направи во Чешката Република, ќе биде откриена за јавноста на 18 Август, 2020. Неверојатниот прототип бил направен за само 48 часа. Штом компонентите биле исушени, веднаш бил испратен во Прага.

Импресивниот проект бил направен од страна на скулпторот Микал Трпак во колаборација со Буринка – компанија за конструкција која специјализира во 3D принтање. За правење на компонентите биле потребни 22 часа, а за градење на куќата помалце од 2 дена.

Во свет кадешто 39 проценти од сите јаглеродни загадувања доаѓаат од индустриите за конструкции, ова убаво парче на архитектура не само што е примамливо на поглед, туку ќе биде и витален дел од нашиот живот во иднина.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments