PSA: Можеби на вашиот нов iPhone 12 или 12 Pro ќе треба повторно да се овозможи трагање на контакт.

Треба да бидете сигурни дека известувањата за експозиција се овозможени во поставките.

Добивањето нов телефон е возбудливо, но може да доведе и до трошење на вознемирувачко количество време за прилагодување на поставките, дозволите и известувањата за сите ваши апликации. Резервните копии на cloudot треба да го олеснат овој процес, но тие не секогаш фаќаат сè – на пример, ќе сакате повторно да проверите дали известувањата за изложеност на COVID-19 сè уште се овозможени на вашиот нов iPhone 12, ако се вратите од резервна копија.

Ако сте загрижени дека може да бидете засегнати, може повторно да ги активирате известувањата за изложеност во iOS со отворање на апликацијата Settings, изберете Exposure Notifications и кликнување на „Turn On Exposure Notifications“.

Корисниците прво забележаа проблеми со официјалната апликација за следење контакти на Националната здравствена служба (NHS) во Велика Британија. Кога некои сопственици на iPhone 12 и 12 Pro се обидоа да ја отворат апликацијата откако ја вратија претходната резервна копија на iPhone, им беше претставена порака за грешка. Избришувањето и повторното преземање на апликацијата се чинеше дека го реши проблемот со тоа што ги поттикна корисниците повторно да ги овозможат известувањата за изложеност на COVID-19 – но исто така ги избришаа сите локации на коишто претходно биле проверени корисниците.

Не е јасно дали овој проблем е ексклузивен само за моделите на iPhone 12 или ако враќањето на кој било iPhone од резервна копија може да ја исклучи поставката: го прашуваме Apple и ќе ве ажурираме со она што го слушаме. Кога вративме еден од нашите телефони iPhone 12 од резервна копија, забележавме дека известувањата за изложеност се исклучени – затоа се сомневаме дека проблемот може да биде на ниво на систем, а не со специфични апликации како NHS.

Системот за известување за изложеност првично беше објавен во април и го користи Bluetooth-от на вашиот телефон за да ве извести дали сте контактирале со некој кој бил позитивен на COVID-19. Како резултат на известувањето, исто така, може да ве насочите кон ажурирани информации COVID-19 преку Интернет и каде можете да закажете тест за себе.

Следењето контакти, без разлика дали е автоматско или спроведено рачно, не е магичен куршум за да се стават под контрола епидемиите на COVID-19. Но, тоа е еден од многуте чекори, вклучувајќи робусна и лесно достапна програма за тестирање, што може да ви помогне да откриете дали сте биле заразени порано, за да не придонесете за ширење. Повторното овозможување на овие известувања е начин на низок напор – заедно со носење маски и миење на рацете – за да ги спречите луѓето да бидат на штета.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments