Пуштени се 4G балони над Кенија

Loon обезбеди пристап до Интернет до оддалечените области на Кенија.

Loon ќе обезбеди покриеност од 4G за луѓето да можат да остварат говорни и видео повици, да пребаруваат на Интернет, е-пошта, текст и видео клипови. Проектот беше објавен пред две години, но конечно одобрување од кениската влада само што беше дадено.

Сега се следи брзо за да се помогне во подобрувањето на комуникациите за време на пандемијата на коронавирусот. Интернет-услугата на балони 4G е тестирана со 35.000 клиенти и првично ќе опфати регион што опфаќа 50.000 км.

35 балони со соларна енергија ќе бидат во движење постојано во стратосферата над источна Африка. Тие се лансирани во САД и патуваат кон Кенија со помош на струи од ветер. Еден тест на услугата покажа брзина на download од 18.9Mbps (мегабити во секунда) и брзинa на upload од 4,7Mbps.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments