Qualcomm може да плати 680 милиони долари како надомест на корисниците на Apple и Samsung!

Qualcomm, едно од доминантните имиња на пазарот на чипови, се соочува со тужба за отштета од 680 милиони долари. Компанијата ќе мора да им плати на корисниците на Apple и Samsung во Велика Британија доколку изгуби судска постапка поднесена од здружение на потрошувачи.

Производителот на процесори со седиште во САД, Qualcomm, се соочува со судски спор за потрошувачи каде можеби ќе треба да плати вкупно милиони долари на корисници во Велика Британија. „Which?“, Едно од водечките здруженија на потрошувачи во земјата, го тужи производителот, познат по чипсот Snapdragon, за отштета од 683 милиони долари за наводно кршење на законите за конкуренција.

Здружението што поднесе тужба тврди дека Qualcomm ја користи својата доминација на пазарот за лиценцирање на патенти и процесори наметнувајќи високи давачки за Apple и Samsung за технолошки лиценци и дека овие високи давачки се рефлектираат во цените на паметните телефони. Ако тужбата оди против „Qualcomm“, луѓето што купиле мобилни телефони Apple или Samsung од 2015 година, ќе добијат надомест од 24 до 42 долари, во зависност од бројот и видот на телефоните што ги купиле.

Зборувајќи за BBS News, портпаролот на компанијата рече дека овие обвинувања едногласно ги демантираше советот на судии во Деветтиот апелационен суд на САД минатото лето, како што се знае тужителите.

‘Which?’ Износот на компензацијата на здружението е 683 милиони долари, што е нешто повеќе од 2,8% од приходите на Qualcomm минатата година. Qualcomm, кој веќе долго време има проблеми со ваквите случаи со монопол, се соочи со казни над 2,6 милијарди долари само во Азија.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments