Google заштеди повеќе од 1 милијарда долари со работањто од дома!

Новите услови создадени од пандемијата му овозможија на Google да заштеди огромни суми.

Со олеснувањето на ограничувањата на COVID-19 во многу делови на светот, сè повеќе луѓе почнуваат да резервираат патувања и хотели преку Интернет. Оваа ситуација му дава на Google позитивен принос во однос на приходите од рекламирање. Сепак, вработените во Google сега работат од дома, што резултира со огромна заштеда.

Во првиот квартал од годинава, приходите на сопственикот на Google, Alphabet, се зголемија за 268 милиони долари во споредба со претходната година. Во овој случај, можно е да се каже дека ефектот на КОВИД-19 е многу висок. Кога го разгледуваме растот на приходите на годишно ниво, приходите на Google надминуваат 1 милијарда долари. Всушност, Alphabet, во својот годишен извештај објавен претходно оваа година, објави дека рекламните и промотивните трошоци паднаа за 1,4 милијарди долари во 2020 година, поради намалувањето на трошоците на компанијата, паузирање или презакажување на кампањи и претворање на некои активности во дигитални форми само Покрај тоа, трошоците за патувања и забава паднаа за 371 милиони долари за време на периодот на епидемија.

Овие заштеди претставуваат најголем дел од трошоците поврзани со ангажирање на илјадници други. Покрај тоа, иако епидемискиот период ги зголеми приходите на компанијата за 34 проценти, тоа исто така овозможи трошоците за маркетинг и управување на компанијата да останат стабилни во првиот квартал. Гугл е познат по тоа што им обезбедува на своите вработени простории како што се маси за масажа, вечера и корпоративни повлекувања што влијаат на голем дел од работната култура во Силиконската долина. Од оваа причина, далечинскиот работен период овозможува да се елиминираат ваквите трошоци и да се доживее голема заштеда. Вработените во Google работат далечински од март 2020 година.

Конечно, да напоменеме дека Google планира да го заврши далечинскиот работен период и да се врати во канцелариите подоцна оваа година. Сепак, притоа, ќе се испланира мешан модел и опсегот на персоналот ќе биде многу помалку концентриран отколку порано.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments