Работниците на Форд сакаат да престанат да прават американски полициски автомобили

Различна група на вработени во Форд во Соединетите држави се собраа во прилог на движењето „Блек лајвс матерс“, за да бараат компанијата да престане да ја снабдува полицијата со возила.Група вработени во црно-бели испишале писмо до извршниот директор на компанијата, Jimим Хакет и до претседателот, Бил Форд, за да ја искажат темата за вмешаност на Форд во полициско насилство што и го поттикнале и се случило за време на протестите на БЛМ.Во повеќе од една прилика, возилата на Форд се користат опасно и агресивно за да ги растераат толпата ранливи демонстранти. Всушност, писмото до егзекуциите на „Форд“ кружеше меѓу персоналот пред инцидентот во видеото подолу – што се случи во Детроит, каде се наоѓа седиштето на компанијата.

 

Во внатрешен одговор, Хакет се спротивстави на идејата за прекинување на снабдувањето на американската полиција.Хакет рече дека тој и Бил Форд длабоко се спротивставуваат на системската репресија и расизмот, изложени од средбите за спроведување на законот, не тргнале наопаку.„Ние јасно кажавме дека материјата на Црниот живот е и јас лично водиме преглед на нашите ритуали, практики и однесувања на различностите и вклученоста“, додаде тој.Меѓутоа, кога станува збор за продажба на нивните возила на полициски служби, тие заземаат поинаков тон. „Не е контроверзно што полицискиот пресретник на„ Форд “им помага на службениците да ја завршат својата работа“, рече Хакет во меморандумот: „Прашањата што го предизвикуваат полицискиот кредибилитет немаат никаква врска со возилата што ги возат“.Околу две третини од возилата на американската полиција ги гради Форд. Ако Форд престанеше да ги снабдува офицерите со возила, големи се шансите друг американски производител на автомобили да биде побрзо да го пополни празнината што ја остава синиот овален.Она што е можеби поневознемирувачко е тоа што Хакет го искористи внатрешното меморандум како можност да ја „продаде“ мисијата на Форд на своите вработени. „Всушност, како што ја замислуваме идната моќност на нашите поврзани возила, попаметните возила„ Форд “можат да се користат не само што ја подобруваат можноста на офицерите да штитат и служат, туку и да обезбедат податоци што можат да ја направат полицијата побезбедна и поодговорна“, рече тој во белешката.Форд не е првата компанија што ја испитува нивната вмешаност во тоа како американската полиција ги извршува своите должности, но остана нејасна велејќи дека велосипедите „можат да играат позитивна улога со тоа што ќе продолжат да ги вадат полицајците од автомобилите… и во заедницата во која може да се гради доверба“. Трек не спомена дали тоа ќе продолжи или ќе престане да се снабдува во американската полиција, но се чини дека Форд и Трек презеле сличен пристап во справувањето со ситуацијата.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments