Редовно заборавам дека имам апликација за известување за изложеност COVID-19 во NewYork.

Тоа е добра работа.

Уште во април, „Епл“ и „Гугл“ објавија дека се здружуваат за развој на систем за следење контакти заснован на Bluetooth со ниска енергија, за да помогнат во забавување на ширењето на КОВИД-19 Минатата недела – пет месеци подоцна – Newујорк, каде што живеам, лансираше апликација наречена COVID Alert NY, која го користи системот. После неколку месеци следење на вестите за неговиот развој и гледање на распространетоста на апликациите во други држави, бев возбуден што имав можност да го користам сам. Го преземав, го спуштив во папка на мојот iPhone – и веднаш го заборавив.

Следењето контакти е клучна алатка за јавно здравје за време на пандемија како оваа. Обично трае рачна детективска работа: службениците од јавното здравство следат секој што може да бил изложен на некој со КОВИД-19 и ги предупредуваат. Тие ќе ги замолат да направат тест или карантин во обид да спречат ширење на вирусот. Целта на апликацијата како COVID Alert NY е да помогне во автоматизирање на тој процес. Апликациите не можат да ја заменат стандардната, рачна трага за контакт, но во теорија, тие можат да ја зголемат со означување на изложеноста на вирусот.

Уште во април, „Епл“ и „Гугл“ објавија дека се здружуваат за развој на систем за следење контакти заснован на Bluetooth со ниска енергија, за да помогнат во забавување на ширењето на КОВИД-19 Минатата недела – пет месеци подоцна – Newујорк, каде што живеам, лансираше апликација наречена COVID Alert NY, која го користи системот. После неколку месеци следење на вестите за неговиот развој и гледање на распространетоста на апликациите во други држави, бев возбуден што имав можност да го користам сам. Го преземав, го спуштив во папка на мојот iPhone – и веднаш го заборавив.

Следењето контакти е клучна алатка за јавно здравје за време на пандемија како оваа. Обично трае рачна детективска работа: службениците од јавното здравство следат секој што може да бил изложен на некој со КОВИД-19 и ги предупредуваат. Тие ќе ги замолат да направат тест или карантин во обид да спречат ширење на вирусот. Целта на апликацијата како COVID Alert NY е да помогне во автоматизирање на тој процес. Апликациите не можат да ја заменат стандардната, рачна трага за контакт, но во теорија, тие можат да ја зголемат со означување на изложеноста на вирусот.

Но, вакви апликации работат само ако многу луѓе ги преземаат. Ненаучно истражување на одговорите на твитот на гувернерот на Newујорк, Ендру Куомо за апликацијата, не влева доверба дека ќе успее. Десетици луѓе беа скептични во врска со уверувањата дека тоа всушност не ја следи локацијата. Неколку дена по лансирањето на апликацијата, COVID Alert NY беше преземена над 300.000 пати, но во оваа држава живеат скоро 20 милиони луѓе.

Шансата дека некој што е на оддалеченост од шест метри од мене во самопослуга, исто така, ја има апликацијата, веројатно е прилично мала во моментов. Но, мојата станбена зграда само што објави флаер за апликацијата и пријателите ми велат дека слушнале за тоа преку сигнали за вести и во групи на Фејсбук. Повеќе луѓе може да почнат да го користат, но сепак е тешко да се знае дали доволно ќе се вклучи за да започне да влијае на ширењето на вирусот.

И покрај тоа долготрајно прашање, самата апликација е лесна за употреба. Добра работа објасни како функционира системот (преку Bluetooth, кој треба да го продолжите за да ја користите апликацијата) и какви информации таа всушност собира (припишува случајни кодови помеѓу телефоните што се наоѓаат меѓусебно на повеќе од 10 метри) минути). Ако имате позитивен тест за COVID-19, службеник за јавно здравје може да ве праша дали ја имате апликацијата и дали сакате да им дадете пристап до кодовите што биле споделени со вашиот телефон. Ако кажете да, телефоните ќе добијат известување дека се потенцијално изложени на вирусот и датумот на изложеност.

Апликацијата дава и јасно објаснување за потребните дозволи пред да ги праша. Сака да ги насети телефоните во близина и да испрати известувања ако вашиот телефон е на списокот со кодови од лице кое има КОВИД-19. Скокачките прозорци на iPhone каде што се согласувате со тие дозволи се појавуваат само откако ќе го притиснете „следното“ на екранот, објаснувајќи што се случува.

Во апликацијата е помалку јасно дека се заснова на системот на Google и Apple. Описот во продавницата за апликации на Apple ја објаснува таа врска, но ако не сте прочитале низ неа, тоа би било лесно да се пропушти. Ако знаевте дека технолошките компании градат систем за следење контакти, но тогаш ќе ви биде речено да ја преземете оваа апликација од државата Newујорк, ќе биде лесно да помислите дека станува збор за две одделни работи.
Само што го преземав COVID Alert NY неколку пати откако го преземав минатата недела. На апликацијата не ми треба ништо да правам за да соберам Bluetooth сигнали; само потпевнува заедно во позадина. Има неколку дополнителни функции, кои можат да бидат корисни: ги прикажува броевите на држави COVID-19 и процентот на позитивност и можам да ги проверам тие податоци и по округ. Исто така, им дава можност на корисниците анонимно да ги пријавуваат сите физички симптоми на КОВИД-19. Надгледувањето на симптомите е еден од начините на кои службениците за јавно здравје можат да го следат ширењето на некоја болест.

Но, не ја пополнувам редовно таа форма затоа што не ја користам редовно апликацијата. Нема начин да поставам предупредување за да се потсетам да ги доставам своите симптоми, што е веројатно добра работа. Не сакам да гледам известувања од COVID Alert NY. Идеално, тој ќе остане закопан на последниот екран на мојот телефон за време на пандемијата, и никогаш нема да чујам ништо од тоа.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments