Рекордна продажба на електрични возила на Kia

Kia достигна рекордна продажба на електрични возила

Според Европското здружение на произведувачи на автомобили (АЦЕА), Kia во Европа во првите шест месеци годинава продале 178.392 возила, што е, сепак, за 33,5 отсто помалку од истиот период лани.

Тогаш јужнокорејската компанија продала рекордни 268.305 возила.

Jужнокорејскиот производител на автомобили, Kia Motors во првата половина од годинава, и покрај кризата, забележа рекордна продажба на хибридни и електрични возила во Европа, соопштија од компанијата.

Продажбата на електровозила, во таа смисла, е зголемена за 18 отсто (44.894 продадени возила, во одноос на 38.173 возила истиот период лани).

Тука спаѓа и сѐ поголемата понуда на лесни хибриди (МХЕВ), потоа – класичните хибриди (ХЕВ), „плаг-ин“ хибриди (ПХЕВ) и електрични возила (ЕВ).

Така, сега 25,2 отсто од пазарот на електромобили во Европа, ѝ припаѓа на Kia, што е раст за 3,5 отсто.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments