Бесплатната резервна копија на Google Photos завршува!

Резервната поддршка што ја нуди Google Photos бесплатно за сите корисници заврши денес.

Во ноември 2020 година, Google објави дека ја менува својата политика за складирање од 1 јуни 2021 година. Со промената најавена од компанијата, беше објавено дека новата резервна копија на фотографии на телефони што не се пиксели веќе нема да биде бесплатна. Денес, во согласност со наведениот датум, промената стапи на сила.

Бесплатното складирање од 15 GB што корисниците го добија кога создадоа сметка на Google, вклучуваше податоци од Drive, Gmail и Фотографии. Оваа промена од страна на Google не вклучува фотографии што веќе се поставени. Наведеното ограничување ќе се користи за фотографиите што ќе ги поставуваат корисниците.

Иако најавата засега опфаќа само уреди кои не се пиксели, постојат гласини и дека ќе важи на телефоните на Пиксел во тековниот процес. Google претходно тврдеше дека ограничувањето од 15 GB е доволно за осумдесет проценти од корисниците да складираат три години скапоцени спомени. Со оваа промена, компанијата ќе ги насочи клиентите кон опцијата за складирање од 100 GB и ќе им наплати на корисниците одредена сума за да го прошират просторот за складирање.

Доколку корисниците не купат повеќе простор од достапниот простор, тие ќе бидат под влијание на обновените политики за складирање и ограничувањата на резервната копија. Google ќе започне да ги известува клиентите кои се приближуваат до ограничувањето од 15 GB, а исто така ќе издаде нова алатка за да им помогне на корисниците да управуваат со своите фотографии и автоматски да ги категоризираат и бришат несаканите, заматени или темни слики.

Конечно, треба да се напомене дека корисниците треба да се обратат до плановите на Google One со цени што започнуваат од 5,79 TL месечно со цел да пристапат до пошироки опции за складирање. Можете исто така да пристапите до алтернативните услуги на Google Photos од нашата статија.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments