Научниците го научија роботот ЕВА да се насмевнува!

Истражувачите од Институтот за инженерство Колумбија веќе долго време користат техники на вештачка интелигенција за обука на робот да реагира со изрази на лицето.

Оваа способност на роботот се смета дека помага да се зајакне „односот“ помеѓу таквите роботи и луѓето. Истражувачите работеле на робот наречен ЕВА кој може да изрази емоции околу пет години. Производството на роботи се планира да се користи долго време од цврсти материјали кои не можат да се променат пластично за да изразат емоции.

Роботот ЕВА знае како да ги рефлектира сите емоции

Меките ткива и вештачките „мускули“ беа користени за изградба на робот ЕВА. Ева може да изрази шест основни емоции; лутина, гадење, страв, радост, тага и изненадување. За да го контролираат „лицето“ на ЕВА, научниците создадоа модел на вештачка интелигенција. Таа нема проблем да знае како да „чита“ и да размислува за емоциите на луѓето околу неа.

Секако, досега ова е само лабораториски експеримент и иако емоциите ги предаваше робот, тоа не значи дека буквално ќе ги покаже сите емоции како луѓето.

„Најголемиот предизвик при создавањето на ЕВА беше дизајнирање на систем кој беше доволно компактен за да се вклопи во границите на човечки череп, а сепак доволно функционален за да произведе широк спектар на изрази на лицето“, рече Фарај, сопственик на проектот.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments