Roku го носи својот Roku канал на Amazon Fire TV, што има смисла.

Еден од растечките бизниси на Року.

Roku Channel, бесплатниот сервис за стриминг на Roku, кој нуди повеќе од 100.000 наслови поддржани од реклами и 115 ТВ-канали во живо, сега е достапен за корисниците на Amazon Fire TV, објави компанијата денес. И иако може да изгледа необично тоа што Roku Channel ќе живее на Fire TV уреди – Amazon и Roku се директни конкуренти во хардверот за set-top-box – тоа навистина може да има многу смисла.

Ниту Амазон ниту Року навистина се потпираат на продажба на хардвер за да ги зголемат своите ТВ-брендови. Гаџетите на Амазон отсекогаш биле порта за услугите на Амазон, а на компанијата можеби ќе и треба повеќе содржина за да го понуди својот Fire TV на своите постоечки канали. Во меѓувреме, Року го остварува најголемиот дел од своите приходи преку рекламирање и претплати, што е голем дел од тоа зошто му требаше толку време на паунот на NBCUniversal да се појави на Року. Логично е дека компанијата би сакала да го направи каналот Року достапен за што повеќе луѓе.

Раководните лица на Року на крајот на вториот квартал на компанијата оваа година објавија дека нејзиниот бренд достигнува околу 43 милиони луѓе низ САД. Ако пристоен дел од тие клиенти поминуваат време гледајќи го каналот Року, Року може да направи поголема игра за уште повеќе приходи од реклами.
Року го промовираше каналот Року во 2017 година и оттогаш стабилно инвестираше во негово одгледување. Донесувањето на каналот до Амазон е само еден од многуте чекори што ги презема Року за да ја добие услугата пред што повеќе очното јаболко; „Року“ развива и апликација за уредите „Епл“ и „Андроид“, наменети да се појават оваа година, за да им олесни на луѓето да гледаат на нивните телефони. Но, додека сопствениците на Amazon Fire TV сега можат да ја гледаат содржината на Roku Channel, тие сè уште не можат да се претплаќаат на премиум канали или услуги преку Канал на Amazon – тие треба да се направат на уредите Roku. Року веќе е домаќин на Amazon Prime Video и Amazon Music на своите уреди.

Року го шири Року каналот во уредите со Амазон Фајр ТВ, паметни телевизори со пожар ТВ и звучни ленти „Енергија ТВ издание“.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments