Русија после 2 години ја укина забраната за Телеграм

Русија после 2 години ја укина забраната за Телеграм

Русија изјави дека ја укина забраната за користење на Телеграм која ја воведе пред 2 години. Апликацијата беше забранета пред скоро две години со образложение дека информациите потребни за пристап до пораките на корисниците не биле споделени со Руската Федерална служба за безбедност.

Руската влада укина двегодишна забрана за пристап до инстант пораки на Телеграм, во изјавата дадена денес. Во информациите дадени од Руската Федерална агенција за надзор на информатички технологии и надзор врз масовната комуникација (Роскомнадзор), беше објавено дека забраната е укината како резултат на проценките. На веб страницата на Раскомнадзор гласи дека како резултат на договорот помеѓу руските обвинители и основачот на Телеграм Павел Дуров, забраната е укината.

Во деталниот дел од изјавата, притоа потенцирајќи дека Павел Дуров е подготвен за соработка против тероризмот, деталите за партнерството меѓу Телеграма и руските власти не беа споделени со јавноста. Причината поради која Русија постапи ваков став беше терористичкиот напад во 2017 година. Руските власти и Телеграм, кои не можеа да постигнат договор по нападот, беа на почетната точка на настаните што завршија со забраната.

Телеграм беше забранет повеќе од 2 години

Официјалниот датум што Русија го забрани Телеграм е 13 април 2018 година, а причината е позната како одбивање на Телеграм да споделува информации неопходни за пристап до пораките на корисниците со Руската Федерална служба за безбедност (ФСБ). По терористичкиот напад во метро Санкт Петербург во 2017 година, се чини дека истражителите на ФСБ донеле двегодишна пречка за клучот за криптирање, побаран од Телеграм, со цел решавање на разговорите помеѓу двајцата осомничени под истрага.

Пу упорно одбивање на Телеграм да ги сподели пораките, ФСБ започна тужба пред рускиот Врховен суд на почетокот на 2018 година и исто така испадна во право. Првично казнетиот Телеграм, подоцна беше забранет од страна на руските судови.

Од властите беше познато и дека неодамна има некои потешкотии во спроведувањето на забраната. После различните техники што се користеа за да им овозможат на руските корисници да продолжат да ја користат услугата, ниту една од нив не беше потребна повеќе со новата одлука донесена денес. Телеграм апликацијата за пораки која беше сосема популарна во Русија пред и после забраната, во последно време е доста преферирана од страна на руските политичари. Што следно ќе се случува со апликацијата ќе видиме подоцна.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments