САД бара начин да застане на патот на Huawei

САД бара начин да застане на патот на Huawei

Во последно време, тензиите помеѓу САД и Huawei буквално се претворија во „студена војна“. Иако 5G мрежните услуги на Huawei во моментов не се поддржани во САД, сепак САД се свесни дека Huawei има предносна технологија за 5G и бара начин да го спречи патот на Huawei.

Тензиите кои започнаа со забрана на Google за Huawei од страна на САД, во моментов го остави местото на „Студена војна“ помеѓу САД и Huawei. Студената војна помеѓу САД и Русија во врска со вселена и Месец која започна во 1900-тиде години, во денешно време се случува помеѓу САД и Huawei во врска со 5G технологијата. САД и Велика Британија кои знаат дека Huawei содржи лидерска технологија за 5G, планираат да ја преземат водечката улога во оваа трка со воспоставување на сопствени 5G инфраструктури.

Американските претставници кои за почеток зборуваа со инфраструктурни компании како Cisco и Oracle, не добија позитивен одговор. Исто така, според вестите споделени од страна на Wall Street Journal, американската власт стигна до Cisco со понуда близу 200 милијарди долари за купување на една од компаниите Nokia или Еricsson  кои се инфраструктурните противници на Huawei.

Велика Британија размислува околу 5G инфраструктурата на Huawei

Покрај предупредувањата на САД во изминатиот јануари, сепак претседателот на Велика Британија Борис Џонсон, на Huawei ги даде сите дозволи во врска со обезбедување на опрема за поддршка на инфраструктура. Наведувајќи дека тогаш немале друг избор, претседателот Борис Џонсон изјави дека Еricsson  може да ја користи инфраструктурната опрема на  Huawei  која се наоѓа во Велика Британија, исто така повторно ќе размислат за одлуката за Huawei .

Ќе бидат поддржани компании како Nokia, Samsung и Ericsson

Во моментов САД работи врз олеснување на работата околу 5G инфраструктурата. Изјавувајќи дека некои европски инфраструктурни компании имаат добиено различни успеси пред Huawei на неодамнешните тендери, американскиот претседател на Националниот економски совет и главен советник за економија на Белата куќа, Лоренс Кудлоу, исто така изјави дека овие 5G проекти под Трамп се одвиваат многу самоуверено.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments