САД не сакаат да извезуваат софтвер за дизајн на чипови во Кина!

Конгресмените побараа од администрацијата на Бајден да го чува својот софтвер за дизајнирање чипови подалеку од Кина.

Според вестите на „Арс техника“, сенаторот Том Котон и претставникот Мајкл Мекол вчера побараа од Министерството за трговија на САД да ги назначат алатките за автоматизација на електронскиот дизајн (ЕДА) како „основни технологии“. Од етикетата може да бидат потребни компании кои сакаат да продаваат возила ЕДА на кинески компании да добијат дозвола за извоз. Членовите на Конгресот, исто така, му пишаа на секретарот за трговија Gина Раимондо, барајќи секоја фабрика што користи американски софтвер ширум светот да биде спречена да продава чипови од 14nm или подобри на кинески компании

Тековната состојба на јазолот од 5 nm кај полупроводниците и во моментов само Samsung и тајванската компанија за полупроводници TSMC можат комерцијално да произведуваат чипови на овој јазол. Ограничувањето на кинеските компании на 16 nm или поголем капацитет веројатно би можело да ги држи надвор од најсовремените четири генерации.

Полупроводниците се неверојатно важни за Кина, која минатата година увезе повеќе од 300 милијарди долари. Ова е повеќе отколку што земјата троши на увоз на нафта.

Доколку американската влада ги лиши кинеските компании од алатките ЕДА, тоа би бил значителен удар за веќе заостанатата индустрија на полупроводници во оваа земја. Кинеските производители на полупроводници се скоро целосно зависни од странски алатки и софтвер, а сопствениот софтвер ЕДА во земјата заостанува осум до десет години. Постојат компании ЕДА, кои исто така се наоѓаат надвор од САД, но американските фирми се особено доминантни во индустријата, со компании како што се Системи за дизајн на Каденс и Синопсис, кои според некои проценки контролираат околу 90 проценти од пазарот.

Дали Кина заостанува?

Иако компании како SMIC главно ангажираа инженери од TSMC и Samsung во последните години, кинескиот пазар на полупроводници секогаш заостануваше зад најновата технологија. Компанијата произведува пристоен број чипови со 14 nm, а минатата година го објави јазолот „N + 1“, за кој рече дека е 57% поефикасен и 20% побрз. Како и да е, пропусната моќ во овој нов процес е пријавена да биде мала и ако SMIC не успее да набави машина за екстремна ултравиолетова литографија (EUV) од компанијата за фотолитографија ASML, најверојатно ќе наиде на ќорсокак.

Од EUV потребно е да произведува полупроводници од 5 nm или помалку. Технологијата користи UV-светло од 13,5 nm за да изгравира карактеристики на нафора. Тековните длабоки ултравиолетови уреди (DUV) користат светлина од 193 nm. И покрај паметните начини на индустријата да се направи DUV да работи на помали јазли, приносите под 7 nm со користење на DUV се прениски за да бидат комерцијално одржливи.

Сепак, малку е веројатно дека SMIC ќе ја користи најнапредната машина на ASML. СМИЦ нарача машина за EUV во 2018 година, но оваа нарачка беше одложена од владини претставници во Холандија, каде што се наоѓа ASML. Американската влада започна да ги притиска холандските власти да ја запрат продажбата веднаш по нарачката, а пред година и пол, САД, Холандија и Јапонија (тука Канон е уште еден потенцијален снабдувач на напредни алатки за литографија) склучија привремен договор да не продаваат напредна опрема за производство на чипови во Кина.

Барањето на Котон и Мекол да ја спречат Кина да се здобие со напреден софтвер ЕДА веројатно дополнително ќе ја попречи страста на Кина. Бидејќи производството на полупроводници станува сè покомплексно, алатите потребни за производство на чипови се движат со голема брзина. Спречувањето на Кина да добие EUV најверојатно ќе ја врати земјата назад за една деценија или повеќе. Кинеската влада троши повеќе од 1 трилион долари за да ја зголеми индустријата за полупроводници, но сепак се соочува со ветер. На пример, беа потребни повеќе од десет години за возилата EUV на ASML да бидат подготвени да бидат инсталирани на производните линии на клиентите. Ограничувањето на пристапот на кинеските компании до алатките ЕДА само ќе додаде на нивните веќе огромни предизвици.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments