САД се приклучуваат на шест земји во новиот повик за пристап до енкрипција на задната страна.

„Ја повикуваме индустријата да ги реши нашите сериозни проблеми“.

Во понеделникот, Министерството за правда на САД потпиша ново меѓународно соопштение во кое предупредува на опасностите од криптирање и повикува на напори во целата индустрија да им овозможат на агенциите за спроведување на законот пристап до шифрирани податоци откако ќе се добие налог. Во напорите на САД им се придружија и официјални претставници на Велика Британија, Австралија, Нов Зеланд, Канада, Индија и Јапонија.

Изјавата започнува со признавање на вредноста на енкрипцијата во заштитата на слободното изразување ширум светот, повикувајќи се на извештајот од Комисијата за човекови права на ООН за 2017 година. Но, изјавата брзо се сврти кон наводните проблеми што ги носи технологијата.

„Посебните имплементации на технологијата за криптирање, сепак, претставуваат значителни предизвици за јавната безбедност“, се вели во соопштението. „Ние ја поттикнуваме индустријата да ги реши нашите сериозни грижи каде што се применува енкрипција на начин што целосно го исклучува секој легален пристап до содржината“.

Одделот за правда има долга историја на застапување против енкрипција. Во 2018 година, пет од седумте земји учеснички изразија слични замерки во отворен меморандум за технолошки компании, иако меморандумот резултираше со малку или без никаков напредок по ова прашање од индустријата. На секој чекор, технолошките компании инсистираат на тоа дека секоја задна врата изградена за спроведување на законот неизбежно ќе биде мета на криминалци и на крајот ќе ги остави корисниците помалку безбедни.

Од клучно значење, седумте земји не само што ќе се обидат да примат шифрирани податоци во транзит – како што е енкрипцијата од крај до крај што ја користи WhatsApp – туку и локално складираните податоци како содржината на телефонот. Таа локална енкрипција беше во центарот на борбата за енкрипција во Сан Бернардино во 2016 година, што го виде ФБИ како го носи Епл на суд во обид да пристапи до содржината на телефонот поврзан со пукање на работно место.

„Додека оваа изјава се фокусира на предизвиците поставени од енкрипција од крај до крај, таа обврска се применува во опсегот на достапни шифрирани услуги, вклучувајќи криптирање на уреди, прилагодени шифрирани апликации и шифрирање преку интегрирани платформи“, продолжува документот. „Ние го оспоруваме тврдењето дека јавната безбедност не може да се заштити без нарушување на приватноста или сајбер безбедноста“.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments