САД одвојуваат 50 милијарди долари за истражување и производство на чипови!

САД планираат важен потег за инвестиции за да се спречи недостатокот на чипови.

Американскиот претседател eо Бајден го притисна копчето за пакет инвестиции во инфраструктурата од 2 трилиони долари. 300 милијарди УСД ќе бидат наменети за поддршка на производствениот сектор, додека 50 милијарди УСД ќе бидат наменети за полупродуктивно производство и истражување. Во оваа смисла, се чини дека САД сакаат да ги спречат проблемите со снабдување со чипови.

Бајден ќе ги потенцира напорите за обнова на производството, на состанокот на кој високи претставници на Белата куќа и високи извршни директори на скоро 20 големи компании ќе се фокусираат на глобален недостиг од полупроводници што ја мачи автомобилската индустрија и технолошките компании, пренесува Ројтерс.

Во овој потег за инвестиции во САД, исто така, ќе биде формирана нова канцеларија во Одделот за трговија за да ги следи локалните индустриски капацитети и да ги финансира инвестициите во производството на критична стока. Со цел да се создадат работни места и да се спречат сериозни загуби на работни места предизвикани од пандемии во САД, се планира да се фокусира на производство на медицински контрамерки и биосигурност и биосигурност.

Покрај тоа, 46 милијарди долари се издвоени за да се започне со производство на чиста енергија преку федерални набавки, овозможувајќи иновации во критични технологии како што се напредни нуклеарни реактори и гориво, како и во сектори како што се автомобили, пристаништа, пумпи и чисти залихи. Забележително е дека често се нагласува чистата енергија. А, 20 милијарди долари ќе бидат инвестирани во регионални центри за иновации за да им се помогне на заедниците поради деиндустријализација и недоволно инвестиции.

На Националниот институт за стандарди и технологија (NIST), програмите што создаваат мрежа на национални инкубатори за мали бизниси и центри за иновации ќе добијат удел од буџетот, додека бараат развој на технологии и способности кои се клучни за идната конкурентност

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments