Развиен е шаховски мотор со големина само од еден килобајт!

Шаховска игра објавена од VOLE.WTF работи на JavaScript код што зафаќа само еден килобајт во големина и се состои од неколку редови. Играта, објавена како The Kilobyte’s Gambit, не предизвикува никакви проблеми со играта.

Скоро секој уред што го користиме денес и секоја игра што ја играме работи со напишан код, дури и само неколку редови. Ако станува збор за игра со прелистувач, на која наидуваме денес, таа работи само со неколку редови на изворен код, наместо со изворен код што вообичаено би имал многу повеќе редови. Покрај тоа, дури и големината на играта е прилично мала во споредба со елементите што ги нуди.

Можете да ја најдете Бет Хармон од Квинс Гамбит, една од најпопуларните серии во последниот период, на веб-страницата до која можете да пристапите со кликнување на оваа врска. Во овој мал прозорец има игра со име „The Kilobyte’s Gambit“, која е создадена пиксел по пиксел. Кога за прв пат ќе ја отворите страницата, се потенцира најинтересниот аспект на играта: „Дали можете да победите 1024 бајти JavaScript?

Да, оваа игра што ја гледаме и играме во нашиот прелистувач е управувана од датотека JavaScript која се состои од само неколку редови. Можеме да дадеме неколку примери за да ја илустрираме малата големина на оваа датотека од 1 килобајт. Играта е со иста големина со кратка е-пошта на текст, околу четири твита, двојно поголема од статијата на една страница.

Се разбира, управувањето со играта со толку мал мозок носи некои граници. На пример, програмерите не вклучуваат индикатор што може да покаже дека сте победиле или изгубиле во играта. Во овие случаи, само една од двете страни не може да се движи. Но, освен тоа, нема проблем во играта и нема одложување.

Мозокот или моторот од 1 килобајт на играта може да ги земе предвид четирите потези напред. Оваа сметка се занимава со фактори како што се вредноста на камењата, јаките страни на табелата на играта и брзината на победата или поразот. На крајот на краиштата, мозокот извршува надворешна функција за ажурирање на екранот. Оваа функција потоа го извршува кодот на сликата за да се изврши потегот. Можете исто така да пристапите до мозочните кодови на играта на истата страница.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments