Samsung го продаде својот бизнис со LCD во Кина

Пазарот на ЛЦД-панели постепено опаѓа

Пазарот на ЛЦД-панели постепено опаѓа поради новите, подобри технологии за прикажување. Сепак, сè уште има доста солидни средства во сегментот, што е прикажано со последната зделка на Samsung.

Samsung ја продаде својата фабрика за ЛЦД-панели во Кина за една милијарда долари.

Тоа е фабрика во Сужоу во источна Кина. Тој претставува голем дел од ЛЦД бизнисот на Samsung, што компанијата постепено го заменува со своите OLED панели.

Ова е многу позитивен развој за Samsung. Бизнисот со ЛЦД-панели се чинеше дека губи пари на пролет. Компанијата потоа ја затвори фабриката поради коронавирусот и отпушти 1.700 лица.

Минатата година, ова растение генерираше 27% од производството на ЛЦД на компанијата.

Сепак, 2020 година исто така доведе до зголемен интерес за ЛЦД, како резултат на повеќето инвестиции во уреди и телевизори, покрај ограничувачките мерки и првичните очекувања за Олимписките игри.

Сега спортскиот настан е одложен за следната година, а економијата е нестабилна. Затоа, надежите за нов раст на интересот за ЛЦД-уредите не се големи.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments