Samsung го врати врвот на продавање на паметни телефони, бидејќи Xiaomi го надминува Apple.

За изненадување, владеењето на Huawei не траеше долго.

Samsung е повторно на врвот како најголем светски продавач на паметни телефони, една четвртина откако го загуби местото од Huawei. Веста доаѓа токму кога Samsung ги објави своите највисоки квартални податоци за приходите досега, за кои компанијата соопшти дека помогнало од зголемувањето на побарувачката за паметни телефони.

Huawei стана продавач број еден за прв пат пред три месеци, имајќи корист од силната продажба во Кина, додека поголем дел од светот работеше под ограничени услови за малопродажба поради пандемијата COVID-19. Но, пратките на Huawei паднаа за 7 проценти квартално и 24 проценти на годишно ниво, според Контрапоинт, додека пратките на Samsung се зголемија за 47 проценти во текот на последниот квартал.

Xiaomi беше во можност да го врати местото број три за прв пат по неколку години, престигнувајќи го Apple за прв пат со раст на годишно ниво од 46 проценти. Пратките на Apple паднаа за 7 проценти на годишно ниво во квартал јули-септември, без сомнение под влијание на фактот дека неговите нови iPhone оваа година се лизнаа до датумите на објавување во октомври и ноември.

Петтото, шестото и седмото место им припаѓаат на брендовите на BBK OPPO, VIVO и Realme . Контрапункт го има OPPO на петто место, додека IDC и Canalys му го даваат тоа место на VIVO, но сите три фирми се согласуваат дека бројките се блиски. Ако пратките од третиот квартал на трите независни брендови беа комбинирани, тие ќе беа поблиску до Samsung на прво место отколку Huawei на второ место.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments