Старите паметни Samsung Galaxy телефони ќе можат да станат домашни паметни уреди!

Samsung лансираше нова бета програма што ги прави старите смартфони Galaxy повторно функционални, претворајќи ги во паметни домашни уреди. Со новата програма „Galaxy Upcycling“, корисниците сега можат повторно да ги користат своите стари паметни телефони Galaxy како различни алатки што ги задоволуваат потребите на животниот стил, како што се детски екран, решение за нега на животни или сензор за осветлување во нивниот дом. Поддржувајќи го восокот на стари електронски уреди со оваа иницијатива, Самсунг се бори и против електронскиот отпад и нуди иновативно решение што го олеснува секојдневниот живот на корисниците.

Samsung Electronics го проширува опсегот на својата „Програма за вокциклирање на галаксии“ со иновативно решение. Со новата програма, старите Galaxy паметни телефони ќе можат да добијат нова функционалност претворајќи ги во разни уреди базирани на IoT (Интернет на нештата) со едноставно ажурирање на софтверот. Samsung ја спроведе бета-услугата на програмата во САД, Велика Британија и Кореја. Благодарение на „Galaxy Home Upcycling“, корисниците можат повторно да ги користат старите уреди на Galaxy како детски екран, решение за нега на миленичиња и различни алатки за да ги задоволат нивните индивидуални потреби за живот.

Секој дом може да се претвори во паметен дом
Програмата „Galaxy Home Up Conversion“ носи нова функционалност на вградените сензори во уредите Galaxy, нудејќи напредни одлики за контрола на звук и светло. Корисниците можат да ја направат оваа трансформација преку SmartThings Labs во апликацијата SmartThings на нивниот стар уред.

Бидејќи уредите Galaxy можат попрецизно да ги разликуваат звуците во секојдневната средина користејќи напредно решение за вештачка интелигенција (АИ), корисниците можат да снимаат одредени типови звуци. На пример, уредот; Кога открива звуци како што се плачење на бебе, лаење на куче, мјаукање мачка или тропање на вратата, тоа може да испрати предупредување до паметниот телефон на корисникот и корисникот да може да го слуша снимениот звук.

Дејствувајќи како сензор за светлина, уредите исто така можат да го измерат нивото на светлина во просторијата. Корисниците можат да го постават уредот за вклучување на светлата или телевизорот преку SmartThings кога светлината во просторијата паѓа под претходно поставеното ниво.

Уредот треба да биде активен долго време за да продолжи да перцепира звук и светлина континуирано. Поради оваа причина, Samsung нуди и решение за оптимизација на батеријата за да се минимизира употребата на батеријата во рамките на програмата „Galaxy Home Upcycling“. Уредите исто така можат непречено да се поврзат со SmartThings и да комуницираат со многу други IoT уреди во екосистемот SmartThings.

Иновативно решение кое се фокусира на одговорната потрошувачка и производствената цел
Ова иновативно решение е дел од иницијативата на Самсунг „17 цели за одржлив развој“, заложба за поддршка на „Агендата за одржлив развој во 2030 година“ подготвена како глобален план за постигнување на поодржлива и просперитетна иднина за сите до 2030 година. Издвојувајќи се со својата способност да го намали отпадот, да промовира одржливи производствени практики и однесување на потрошувачите, програмата „Галакси домашно воспоставување“; Во овој контекст, тој се фокусира на 12-та цел на одржлив развој, одговорна потрошувачка и производство.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments