Samsung патентира телефон со 6 сензорски камери

Samsung патентира телефон со 6 сензорски камери

Samsung патентира технологија која ќе ја надмине ерата на технологија на камера. Samsung завери телефон со 6 камери од кои 5 ќе бидат со подвижен сензор.

Производителите на паметни телефони непрестано продолжуваат да ги развиваат сензорите на камерите и да го зголемуваат бројот на истите. Со новиот патент, Samsung планира да произведе телефон со 6 камера на задната страна од кои ендата ќе биде со перископски сензор.

Технолошкиот гигант со седиште во Јужна Кореа, на 11 јуни доби одобрение за патентот за кој аплицираше во декември минатата година. Иако системот за камери со 6 сензори на Samsung е извонреден само по себе, најважната карактеристика на овој модул за камери е што ја менува правецот со подвижната структура, а со тоа го зголемува видниот аголот.

Новиот патент на Samsung, покажува 6 камери со подвижен сензор

Според изјавата за патент, паметниот телефон на Samsung користи телефото-леќа, како и 5 сензори за широк агол на слика со фокусна должина од 28 mm. Овие сензори се тројно во поставување на правоаголна камера, а LED блицот се наоѓа веднаш до долната тројка. Додека во нормален режим сензорите гледаат напред, во активниот режим сензорите можат да се движат вертикално и хоризонтално.

Подвижните камери им овозможуваат на сензорите да достигнат поширока фокусна должина и да дозволат панорамски снимки со широк агол без да го движите телефонот. Технологијата на сензори за движење може да овозможи 5 сензори со широк агол да работат истовремено за да обезбедат подобар преглед.

Новиот уред на Samsung со 6 камери, иако е скап за масовно производство сепак нуди големи предности. Додека модулот на камерата нуди подобри снимки во услови на слаба осветленост, сликите можат да имаат поголем динамичен опсег, а ефектот може да се примени на одделни области. Од друга страна, сензорите што се движат на уредот може да бараат појавувачки механизам или да го направат модулот на камерата подебел.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments