Samsung постигнува најголеми приходи некогаш по зголемување на врвната продажба на телефони.

Но, оваа четвртина се очекува поголема конкуренција.

Samsung Electronics објави тримесечна заработка за периодот јули-септември 2020 година, остварувајќи 66,96 трилиони приход и 12,35 трилиони оперативeн профит. Тоа е највисоката квартална бројка за приходи досега за корејскиот гигант за електроника, кој вели дека тој бил во можност да го задоволи зголемувањето на побарувачката на клиентите по нарушувањето на COVID-19.

„Дури и додека пандемијата COVID-19 продолжува низ целиот свет, повторното отворање на клучните економии доведе до значително зголемување на побарувачката на потрошувачите“, се вели во изјавата на Samsung. „Samsung Electronics беше во можност да реагира агресивно преку флексибилно управување со глобалниот синџир на снабдување, пријавувајќи ги своите највисоки квартални приходи досега“.

Samsung вели дека зголемувањето на побарувачката за паметни телефони помогнало да се остварат бројките за приходите, додека оперативниот профит забележа 59% раст на годишно ниво, што компанијата го вложува за посилна продажба и на мемориските чипови и на потрошувачките производи. Дел од скокот на побарувачката на меморија се должи на Huawei, кој воведе итни нарачки пред американските санкции да стапат на сила минатиот месец.

Сепак, Samsung предупреди на помал профит во наредниот квартал поради очекуваниот пад на побарувачката на меморија и поголема конкуренција на пазарот на паметни телефони. Вреди да се напомене дека додека Samsung лансираше неколку водечки телефони во претходниот квартал, вклучувајќи ги Galaxy Note 20, Galaxy Z Fold 2 и Galaxy Z Flip 5G, годишното лансирање на iPhone на Apple претрпе ретка пропаст во октомври.

Тоа значи дека Samsung беше во можност да ги лансира своите нови телефони без да се спротивстави на најголемиот конкурент на неколку големи пазари. Сепак, на друго место, падот на паметните телефони предизвикани од санкциите на Huawei ќе претставува можност за двете компании да се натпреваруваат за дополнителниот удел на пазарот. Подоцнежното лансирање на iPhone исто така ќе даде поттик за бизнисот со OLED дисплеи на Samsung.

Гледајќи на следната година, Samsung вели дека планира да се фокусира понатаму на телефоните што можат да се преклопат како начин да се разликува својата предводена постава, а исто така има за цел да направи 5G повеќе предлог за масовен пазар.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments