Samsung може да произведува OLED телевизори со LG панели!

Samsung, наводно, ќе произведува OLED телевизори со панели што ќе ги обезбедува LG.

Од страна на Samsung е изнесено сериозно тврдење дека OLED телевизорите можат да се произведуваат со употреба на панели извори од неговиот ривал LG. Повторно, според ова тврдење, двете компании потпишаа условен договор за Samsung да купи 1 милион OLED панели од LG во втората половина на 2021 година и до 4 милиони панели во 2022 година.

Иако Samsung е еден од најголемите производители на OLED дисплеи за паметни телефони, се наведува дека се придржува кон QLED технологијата за висококвалитетни телевизори. LG нуди OLED за своите поскапи телевизори и ги снабдува OLED панелите со Sony и другите производители. Ако тврдењата се точни, се нагласува дека Samsung ќе може да направи некои OLED телевизори со надворешно испорачани панели, што ќе претставува значителна промена.

Забележете дека LG и Samsung го насочија фокусот од LCD телевизори во модели од висока класа. ЛЦД-напојувањето е насочено од кинески компании како BOE, CSOT и HKC, кои се меѓу првите три во производството на панели. За LG Display се вели дека планира да го зголеми својот попрофитабилен капацитет за производство на OLED панели како дел од своите напори да доминира на пазарот OLED за оваа намена. Исто така е меѓу информациите дека 8 милиони од 25 милиони панели што компанијата ги испрати минатата година се OLED, и затоа би било логично да се зголеми производството за да се исполнат нарачките на Samsung.

Од друга страна, Samsung се фокусира на новата хибридна QD-OLED технологија со првите телевизори што ќе бидат лансирани во четвртиот квартал од 2021 година. Сепак, се чини дека компанијата ќе треба да купи OLED од LG поради проблеми со ефикасноста на производството.

Да не заборавиме дека Samsung и LG порано работеа заедно на ЛЦД-напојувањето. Што се однесува до неодамнешните обвинувања, нема објаснување од ниту една страна.

Во меѓувреме, да напоменеме дека LG официјално се откажа од бизнисот со паметни телефони.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments