Сан Франциско и Оукленд ги исфрлија местата за тестирање Verily COVID-19.

SAN MATEO CA – MARCH 17: Health officials at a Verily coronavirus drive-through test clinic verify the identity of a patient and give them instructions before directing them to drive inside the San Mateo County Event Center, Tuesday, March 17, 2020, in San Mateo, Calif. (Santiago Mejia/The San Francisco Chronicle via Getty Images)

Не им служеше на групите на кои им беше најпотребно тестирање.

Два окрузи во Калифорнија повеќе не користат систем за тестирање на сестринската компанија Google, Verily’s COVID-19. Окрузите, дом на Сан Франциско и Оукленд, наводно престанале да ја користат платформата за тестирање на компанијата поради загриженост дека не ги штити соодветно податоците за пациентите и дека не им помага на жителите со ниски примања кои имаат најголема потреба од тестирање.

Платформата на Verily ги прегледува луѓето за симптоми, закажува состаноци и ги пријавува резултатите од тестовите. (Се договара со лабораториски компании кои прават вистинска работа за тестирање.) Калифорнија има околу 55 милиони долари во договори со Verily за својата програма за тестирање, која започна во март со ограничен број на страници пред да се прошири во најмалку 28 окрузи.

Програмата беше контроверзна од самиот почеток. Претседателот Доналд Трамп непрецизно тврдеше на прес-конференција во март дека Google гради национална веб-страница за водење на тестирање на коронавирус, кој единствениот проект во дело беше оваа програма Verily.

Неодамна, во јуни, членовите на Работната група за расни разлики во Оукленд COVID-19 ги ​​истакнаа загриженоста околу пристапноста и приватноста на податоците во писмо до секретарот за здравство на Калифорнија, Марк Гали. Со цел да се тестираат на веб-страница Verily во Калифорнија, пациентите треба да се пријават со сметка на Gmail и да обезбедат лични информации, како што се нивната адреса и здравствените услови.

Пациентите на здравствената клиника во Источен Оукленд, кои служат главно Афроамериканци, биле сомнителни на овие барања, изјави Ноха Абоелата, извршен директор на здравствената клиника. Клиниката соработуваше со Verily за место за тестирање на прошетка. Политиката за приватност Verily исто така вели дека може да споделува податоци со трети лица. „Тоа секогаш ќе предизвика сомневање и загриженост во нашата заедница“, рече Абоелата. Партнерството траеше помалку од една недела.

„Основната програма за тестирање COVID-19 работи во насока на државата и во партнерство со окрузите засновани на еволуираните здравствени потреби на заедницата“.

Многу од страниците во областа се основани како краткорочни центри за тестирање, рече портпаролот. „Бевме во процес на воспоставување нова страница со СФ, но бевме упатени од државата да го преместиме тој капацитет во Сан Диего во последната недела од септември“.

Во Сан Франциско, условот за Gmail им отежнуваше на здравствените работници да ја користат Verily за да ги тестираат жителите кои се бездомници.

Луѓето кои доживуваат бездомништво се изложени на висок ризик за договор и имаат сериозни резултати од COVID-19, како и црните и латиноамериканците. Тестирањето за тие групи е особено важно. Тешкотиите со веб-страниците за точно тестирање покажуваат дека решенијата за јавно здравје не функционираат кога не се фокусирани на потребите и предизвиците на заедниците на кои имаат за цел да им служат. Незаслужените заедници имаат помала веројатност да имаат непречен пристап до Интернет или паметни телефони и имаат помала веројатност да имаат доволно доверба во медицинскиот систем за да ги пренесат своите податоци.

„Излезе дека во јавното здравство, највисоко-технолошкото решение обично не е вистинското“,

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments