Се чини дека Twitch ги собра повеќето стримери на Mixer.

Facebook Gaming притисокот очигледно не функционираше.

Се чини дека стримерите се собраа на Twitch од Миксер откако сервисот за пренос во живо во сопственост на Microsoft објави дека планира да се затвори во јуни. Новиот извештај покажува дека уделот на Twitch во часовите што се емитуваа на главните платформи за пренос во живо скокна за над 14 процентни поени овој квартал, одземајќи го скоро идентичниот нешто повеќе од 14 проценти од уделот на пазарот што претходно го имаше Миксер.

Со Миксер надвор од сликата, Twitch заврши со 91,1 процент од сите часови поминати во стриминг на овие платформи помеѓу јули и септември, според новиот извештај на Streamlabs & Stream Hatchet кој ја разгледуваше активноста на стриминг на Twitch, YouTube и Facebook Gaming. Фејсбук гејминг благо порасна во тој временски период, на 3,4 проценти од 2,4 проценти, а Јутјуб малку се намали, на 5,5 проценти од 6,7 проценти.

Дека Твич победи е особено забележливо затоа што Фејсбук направи сериозен напор да ги собере стримерите на Миксер. Тој соработуваше со Миксер за да им помогне на стримерите да се постават на новата платформа, а Миксер започна да го рекламира Фејсбук Игри на среќа во текот на последниот месец на Интернет. Интернет-страницата на Mixer и денес се пренесува на Facebook Gaming. Очигледно, тоа не беше доволно за да ги убедиме стримерите на Миксер да изберат уште еден аутсајдер во просторот за стриминг.

„Текови на часови“ е корисна метрика за одредување на тоа каде стримерите го поминуваат своето време, но не мора да е важна метрика. Овие платформи првенствено се натпреваруваат за гледаност, а во таа област, Twitch всушност изгуби дел од теренот. Извештајот сега го става Twitch на 63,6 проценти удел на пазарот, помалку од 67,6 проценти. Тоа треба да биде особено загрижувачко затоа што и YouTube и Facebook Gaming пораснаа овој квартал; Миксер сочинуваше само 1,4 проценти од преносите на часови, така што овие услуги растат со побрзо темпо од Twitch.

Преносот на гледаност експлодираше оваа година, делумно благодарение на тоа што луѓето беа заглавени внатре и бараа нови работи за гледање. Извештајот проценува дека вкупната гледаност во сите три услуги била 7,46 милијарди часови минатиот квартал, наспроти 3,89 милијарди претходната година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments