Се испоставило дека Gionee намерно инсталирал малициозен софтвер на телефоните!

Се испостави дека производителот на паметни телефони со име Gionee намерно инсталирал малициозен софтвер на паметните телефони. Според истрагата спроведена од кинескиот локален суд, тимот за развивачи неправедно се стекнал со корисниците инсталирајќи малициозен софтвер на повеќе од 26 милиони телефони.

Имаше развој што ќе ги вознемири потрошувачите користејќи паметни телефони произведени од Гиони, кинеска технолошка компанија. Локалниот суд во Кина откри дека компанијата намерно инсталирала малициозен софтвер на своите паметни телефони. Според прегледите, компанијата намерно инсталирала малициозен софтвер на повеќе од 26 милиони уреди. Покрај тоа, компанијата заработи повеќе од 4 милиони долари нефер профит благодарение на овој настан.

Според информациите содржани во судските документи, процесот започна во декември 2018 година. Компанијата продолжи да инсталира малициозен софтвер до октомври 2019 година. Малициозен софтвер, кој беше инсталиран на 20 милиони уреди, на прво место, достигна 21,75 милиони уреди до април. Во октомври 26 милиони 519 илјади 921 телефони беа погодени од овој малициозен софтвер.

Малициозен софтвер стигна до телефоните со апликација наречена „Screen Lock Screen“

Според кинескиот локален суд, официјалните лица на Gionee ја ажурираа апликацијата Story Lock Screen во декември 2018 година. Со ова ажурирање, на телефоните беше инсталиран приклучок наречен Dark Horse Platform. Овој додаток, за кој корисниците не беа ни свесни, беше малициозен софтвер напишан од тимот за развивачи. Користејќи го овој приклучок, тимот оствари нефер добивки кај корисниците користејќи рекламирање и други нелегални средства. За среќа, инцидентот се појави низ судот.

Судот им изрече казна на сите претставници на Gionee кои стоеја зад малициозен софтвер во затвор. Сепак, тимот, кој исто така беше казнет, ​​беше осуден на плаќање на по 30 илјади долари. Се разбира, овие пари и беа исплатени на камилата покрај нефер заработка. Инцидентот се чини го повлече ionиони, чие минато не е многу чисто и кој минатата година прогласи банкрот, во банкрот уште еднаш. Покрај тоа, уште еднаш се разбра со овој инцидент колку е важно да не се фокусирате само на цената при купување паметен телефон …

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments