Сè повеќе луѓе работат од дома, но кој ги плаќа тие трошоци?

Во моментов се наоѓаме во еден вид не решена и не јасна ситуација затоа што компаниите и вработените работат во движење.

Сега, во годината на пандемијата, многу канцеларии во куќата наликуваат на команден центар во НОРАД (Седиште на командата за воздушна и вселенска одбрана на Северна Америка) со повеќе екрани, високотехнолошки објекти и професионално опкружување за зумирање.

Добро е, додава агенцијата, што околу две третини од компаниите им обезбедуваат на своите вработени „далечински“ сè што им е потребно за да работат или им исплаќаат компензација за употреба на компјутери и друга опрема.

Според истражувањето на консултантската фирма Мерсер, 55 проценти од компаниите „покриваат“ лаптопи, 33 проценти мобилни телефони, 26 проценти печатачи и 24 проценти ергономска опрема

Само 32 проценти од компаниите не помагаат во трошоците предизвикани од работа од дома.

Со преселбата на работа од дома, многу вработени бараат од своите работодавци да ги покријат трошоците за потребната опрема и употребата на Интернет и телефон, а за компензација за новите трошоци се повеќе се преговара, изјави Кетлин Брнс Кингсбери, психолог и автор на „Тишина за кршење пари“. .

Посочува дека сега сме во еден вид нејасна и нејасна ситуација бидејќи компаниите и вработените работат во движење.

Луѓето се прашуваат дали можат да побараат парична компензација и за точно какви трошоци за работа од дома, што може да се одземе од даноци и како да им ги презентираат своите аргументи на газдите и да ги убедат што треба да им плаќаат на вработените.

Кингсбери тврди дека, прво, потребно е да се усовршат рѓосаните преговарачки вештини.

Размислете како режисер. Поврзете ги вашите барања, доколку е тоа можно, директно со зголеменото влијание на вашата работа и приходите на компанијата, рече Кингсбери.

Нејзиниот совет е дека барањата не треба да бидат мегаломански, но таа тврди дека е потребно да се побара врвна опрема со голем број различни опции од кои работодавците можат да изберат.

Ако првично ве одбијат, прашајте што треба да промените за да ви биде одобрено барањето. Потоа, за еден месец или два, повторно аплицирајте, рече психологот.

Исто така, тој продолжува, добро размислете што ви е најважно за непречена работа од дома и фокусирајте се на тоа, без разлика дали е тоа да ги покриете трошоците за Интернет или да купите модерна опрема.

Мајкл Хенеси, финансиски советник во советниците за богатство на Харбор Крест во Форт Лодердејл, Флорида, препорачува самовработени лица кои користат деловен дел од својот дом или стан како деловна канцеларија да размислат за даночни олеснувања.

Сè додека сте самовработени, а дел од вашиот дом се користи за деловен простор, одреден процент од трошоците, како што се камата за хипотека, осигурување, опрема или поправки, ќе можат да бидат одземени, рече Хенеси.

За да може да функционира вашата домашна канцеларија, неопходни се компјутери и интернет конекција, нешто без што едноставно не можете да направите, но важни се и други елементи, како што е квалитетен стол од кој не станувате со часови.

Производителот на мебел Steelcase рече дека меѓу групите кои целосно се префрлиле на работа од дома за време на пандемијата, 27 проценти нудат можност за купување мебел со попуст преку компанијата, 21 процент директно ги снабдуваат вработените со потребен мебел, а 18 проценти нудат паричен надоместок за ергономски столици или плакари.

Веруваме дека со текот на времето, сè повеќе компании ќе им помагаат на вработените. Очекувањата на вработените во моментов се менуваат и компаниите се обидуваат да се справат со тоа, изјави Каролин Кели, менаџер во Steelcase.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments