Се прислушкува и преку сијалици

Нов метод на тајните служби

Покрај неколку начини на прислушување, тајните служби имаат и друг метод снимање разговори со помош на обична сијалица – без микрофон, мобилни телефони или други уреди што инаку ја олеснуваат работата за разузнавачките службеници. На израелскиот универзитет Бен Гурион во Негев, развиена е техника заснована на специјален уред, наречен лампфон, за снимање на светлина во непосредна близина на извор на звук (места каде што разговараат) кои содржат фини вибрации и ги претвораат повторно во звук што може да се снима и прислушкува.

Сијалица- нов прислушкувач***Додека зборуваме, звучните бранови што ги произведуваме влијаат на сијалицата (услов е дека е од старите со растворливо влакно), а тоа резултира во светлината во некои делови од спектарот, снимена вибрација која зависи од звукот. Светилката е доволно чувствителна, се разбира со специјално развиен софтвер, да ги снима сето тоа и да му овозможи на секој што го има да слуша разговор без микрофон.Оваа техника е особено погодна кога работата за прислушување треба да се заврши „брзо“. Во моментот, според истражувачите кои го развиле овој систем, ламфонот треба да биде оддалечен  25 метри од сијалицата, затоа што на ова растојание е потребен многу почувствителен уред и добра оптичка видливост. Светилката оптички го враќа звукот преку електро-оптички сензор кој е насочен кон сијалицата – се објаснува во студијата на научниците кои го развиле овој метод за потребите на израелската разузнавачка служба.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments