Развиен е првиот силиконски транзистор што може да се рециклира!

Инженерите од универзитетот Duke ја завршија својата работа на првиот транзистор на силикон што може да се рециклира. Со оваа нова компонента, штетата предизвикана од дигиталниот отпад врз природата може значително да се намали.

Како да отпадот што го произведува човекот во секојдневниот живот не претставува проблем, дигиталниот отпад стана закана за светот со зголемената употреба на електронски уреди. Со цел да се минимизира влијанието на неискористените или деградирани електронски уреди врз животната средина, многу е поповолно да ги рециклираме наместо да ги фрламе, но за жал не можеме да го кажеме истото за силиконските чипови, додека остатоците од алуминиум и бакар во уредите може да се рециклира. Имајќи предвид дека тони дигитален отпад се создава секоја година во светот, стана неопходност некако да се рециклираат толку многу силиконски чипови. Првиот светски силиконски транзистор што може да се рециклира, се појави само како одговор на оваа потреба.

Според студијата на Обединетите нации, само една четвртина од милионските електронски делови оставени за рециклирање во рок од една година можат да се рециклираат. Покрај тоа, бидејќи светот започна да се фокусира на новата 5G технологија, дигиталната трансформација ќе продолжи да се забрзува и проблемот со дигиталниот отпад ќе станува потежок за решавање од ден на ден. Во овој момент, работна група инженери на Универзитетот Дјук спроведе истражување за одржливо решение за постојано растечкиот проблем со дигитален отпад. Како резултат на неодамна завршеното истражување, произведен е првиот силиконски транзистор што може да се рециклира во светот.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments