Автомобилски модели кои станаа симбол на нивните земји

Автомобилски модели кои станаа симбол на нивните земји

Во историјата на секоја автомобилска нација има барем еден модел кој одигра исклучителна улога во развојот и унапредувањето на националната автомобилска индустрија. Британското списание „Autocar“ избра некои од овие модели за одделни земји, но изборот не е ниту целосен,ниту неоспорен.  

Некои од нив не се оригинални случувања,но повеќето се изработени во милиони копии и се дел од историјата на глобалната автомобилска индустрија. И едвај има човек во светот кој нема меморија за ниту еден од овие автомобили.

Најважните модели по земја

  • Австралија: Holden Monaro
  • Кина: Qoros 3
  • Чешка: Skoda Favorit
  • Франција: Citroen 2CV
  • Германија: VW Beetle

Холандија: Daf 600

  • Италија: Fiat 500
  • Јапонија: Toyota Corolla
  • Романија: Dacia Sandero
  • Русија: Vaz 210
0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments