Слак добива приказни слични на Инстаграм и аудио-повици од типот на разговор за ерата на пандемијата.

Подгответе се да ги опуштите вашите дневни приказни.

Слак се подготвува да воведе приказни слични на Инстаграм и аудио притискање за зборување во својот софтвер за комуникации пред крајот на 2020 година. Двете додатоци се раѓаат од смената кон далечинско работење за време на пандемијата на која сите се прилагодуваме. Слак се надева дека овие функции може да ги намалат постојаните видео повици или неефикасните текстуални разговори и да ги вратат импровизираните интеракции во канцеларијата што повеќето луѓе не ги доживеале со месеци.

Додека приказните на Инстаграм се дизајнирани да ги споделуваат вашите секојдневни животни искуства со пријателите и семејството, приказните на Слек не се во врска со видеа од вашите миленици, омилена храна или одмори. Слак ги гледа видео-фрагментите како начин за далечински работници да се пријават и да обезбедат ажурирања на статусот, на пример, или да ја постават дневната агенда за тим.

„Слично наликува на стории на Инстаграм или приказни со снепчет, но во Слек“, вака објасни директорот на Слек, Стјуарт Батерфилд, во интервјуто за „Верж“ оваа нова функција за видео приказни. „Се случуваше шега дека наскоро целиот софтвер ќе ја има, и мислев дека тоа е смешно во тоа време. Но, особено за време на пандемијата и разликата во тоа како ние како компанија се приближуваме кон работата, значи дека тоа е идеја дека дојде време “.

„Наместо да ја одржуваме оваа 15-минутна дневна стенд-ап средба, можеме ли да го снимиме видеото порано … и да се ослободиме од 15-минутниот состанок?“ го прашува Батерфилд. Слак сè уште експериментира и прототипира како ќе се појавуваат приказни, но овие кратки видеа треба да се појават заедно со каналите, дозволувајќи им на луѓето да ги користат како начин да се проверат едни со други, па дури и како форма на ажурирање на статусот. „Тоа е малку повеќе човечки начин за давање ажурирања“, вели Батерфилд и повеќе неформален и флексибилен начин за луѓето да учествуваат на состаноците без да имаат посебен состанок.
Видео конференцијата никогаш не била основен дел од Slack, а карактеристиките на компанијата за директни видео и аудио повици не биле ниту особено силна точка, исто како што зумот влезе во мејнстримот. Тоа го остави Слек да се прилагоди на оваа нова ера каде сите одеднаш скокаат на повеќе видео повици за работа, па дури и социјални активности. Слак соработуваше со Амазон на почетокот на оваа година за да се префрли на Chime за говорни и видео повици, а сега експериментира со функции надвор од традиционалните видео повици.

„Видео конференцијата очигледно нема да исчезне, но мислам дека тоа е наследство од последните 20 години на унифицирани комуникации како категорија“, објаснува Батерфилд. „Мислам дека во текот на следните 20 години, особено со оглед на работите што се случуваат со нашите мобилни уреди како потрошувачи, мислам дека ни треба простор за повеќе од видео конференции како средство за комуникација на луѓето со помош на глас и видео“.
Заедно со новата опција за приказни, Слек планира да воведе и инстант аудио. Willе работи на сличен начин за притискање на зборување, како функција за овозможување спонтани повици со соработници во рамките на каналите.

„Идејата е дека веќе имаме канали … започнување повик или закажување повик може да се почувствува прилично тежок, додека кога сите бевме во канцеларија потпрени или викавме на некого неколку работни маси со прашање, се чувствувам многу лесен, затоа ние се обидуваме да го пресоздадеме тоа “, вели Батерфилд.

Ова секогаш достапно аудио звучи како да работи како разговор „Раздор“, каде што секогаш има достапни гласовни канали од кои луѓето можат да скокаат и да излезат и да ги гледаат соработниците преку Интернет и да разговараат. „Идејата е дека повикот не е нешто што започнува и запира, тоа е нешто што го внесувате и напуштате и повикот е секогаш трајно поврзан со каналот“, објаснува Батерфилд.

Се чини дека е идеална опција за помали, поагилни тимови каде што треба брзо да се гужвате и да разговарате за проект или идеја, без да закажете време за целосен видео повик. „Не е нешто што ќе им се прикраде на луѓето, туку е наменето за многу специфично учество“, вели Батерфилд. „Наменето е за генерално мали тимови кои работат многу блиску едни со други за одреден проблем“. Гласот исто така може да пренесе поголема нијанса отколку што може да има типичен Слаб разговор заснован на текст.

И двете нови аудио и видео одлики сè уште се во фаза на прототип во Slack, но Батерфилд вели дека треба да пристигнат „некое време оваа година“. Само уште неколку месеци од годината, што е 2020 година, безбедно е да се каже дека овие карактеристики дефинитивно ќе пристигнат наскоро, но тие може да бидат означени како бета или постепено да се шират.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments