Сончевата енергија достигнува историски ниски трошоци.

Солар е „новиот крал“.

Во некои делови на светот, сончевата енергија сега е најевтиниот извор на електрична енергија во историјата, благодарение на политиките што го поттикнуваат растот на обновливата енергија. Тоа е според новиот извештај објавен денес од Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА).

Сонцето е бесплатно, но технологијата потребна за да се претвори во употреблива електрична енергија може да биде скапа. За да охрабрат повеќе луѓе и компании да се префрлат на соларна енергија, земјите можат да ги прилагодат своите политики за да го направат купувањето на таа опрема подостапна. Денес, повеќе од 130 земји имаат политика што ги намалува трошоците за изградба на нови соларни инсталации. Ова е прва година кога ИЕА ги зеде предвид ваквите политики при пресметувањето на цената на сончевата енергија во својот годишен извештај за светските енергетски изгледи. После тоа, нивните проценки за трошоците за соларна енергија паднаа за помеѓу 20 и 50 проценти по регион во споредба со минатата година, објави најпрво Карбон Бриф

Солар е на пат да стане „новиот крал во снабдувањето со електрична енергија“, се вели во извештајот, бидејќи цените продолжуваат да паѓаат. Се очекува да доминира се повеќе и повеќе на пазарот во текот на следната деценија, поттикната од глобалните напори за справување со климатските промени. ЕУ, на пример, постави цел да обезбеди 32 проценти од својата енергија од обновливи извори до 2030 година.

„Се чини дека поддршката за политиката е тука за да остане, што е многу добра работа“, вели Брент Ванер, кој раководи со моделирање и анализа за производство на електрична енергија за светските изгледи на IEA. „Овие рамки на политиките се навистина неопходни за поткрепа на тие ниски трошоци, кои потоа го поткрепуваат видот на раст што треба да го насочиме кон климатските амбиции“.

Во повеќето земји во светот, постојано е поевтино да се градат соларни фарми отколку нови централи на јаглен или гас, се вели во извештајот. За соларни проекти во комунални услуги завршени оваа година, просечната цена на производство на електрична енергија во текот на целиот животен век на централата (наречена нивелирана цена на електрична енергија) беше помеѓу 35 до 55 долари за мегават-час на некои од најголемите пазари во светот – САД, Европа, Кина и Индија. Само пред четири години, според Светскиот економски форум, глобалната просечна израмнета цена за соларна енергија беше 100 американски долари за мегават-час. Пред околу една деценија, тоа беше 300 долари.

Во споредба, цената на јагленот во моментов се движи од околу 55 до 150 долари за мегават-час, според новиот извештај на IEA – приближно исто како и таму каде што е повеќе од една деценија. И индустријата за јаглен е во опаѓање и покрај американските напори од администрацијата на Трамп да ја поткрепи. На глобално ниво, употребата на јаглен веројатно нема да се врати на нивото на пред-пандемија, дури и ако економијата се опорави следната година, предвидува IEA.

Прогнозата за соларна енергија во иднина, пак, е сончева. Побарувачката на електрична енергија сега е намалена поради пандемијата, но ИЕА очекува дека апетитот на луѓето за електрична енергија може брзо да се врати откако ќе се контролира пандемијата и ќе се опорави економијата. Исто така, предвидува иднина каде сончевата енергија ќе продолжи да расте со брзина на рекорди, за да ги задоволи зголемените побарувања на потрошувачите.

„Добрата вест за ова е што соларната технологија продолжува да се подобрува и иновациите продолжуваат да ги намалуваат овие трошоци“, вели Ванер.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments