Sony ќе ги оптимизира перформансите на вентилаторот на PS5 со ажурирања на софтвер користејќи индивидуални податоци за играта.

Перформансите на уредот за ладење ќе се подобруваат со текот на времето.

Следната генерација на конзолата на PlayStation 5 на Sony има масивен внатрешен систем за ладење составен, меѓу другото, од гигантски вентилатор. Но, уредот, двостран вентилатор со ширина од 120мм и дебел 45мм, има и некој паметен софтвер за напојување на истиот, и тој софтвер ќе ги подобри перформансите на вентилаторот со текот на времето врз основа на податоците собрани од индивидуални игри, според новото интервју со Yasuhiro Ootori, шеф за механички дизајн на Sony, задолжен за PS5.

Ootori беше одговорен за освежувачкото видео за солзи што Sony го објави претходно овој месец, покажувајќи ја целата конзола внатре и надвор во седумминутно видео кое откри некои кажувачки нови детали за механичкиот дизајн на уредот. Во новото интервју, како што е преведено од корисникот ResetEra, orzkare, Ootori истакнува дека вентилаторот ќе биде контролиран од единицата за забрзана обработка на PS5 (APU), AMD комбиниран процесор / GPU чип што ја напојува конзолата.

„Различни игри ќе бидат објавени во иднина и ќе се собираат податоци за однесувањето на APU во секоја игра“, вели Ootori. „Имаме план за оптимизирање на контролата на вентилаторот врз основа на овие податоци“. Ootori објаснува дека повеќе сензори за температура се ставаат на главната табла на конзолата за да соберат податоци додека APU ја извршува секоја дадена игра, а тие податоци се оние што ќе му овозможат на Sony да го оптимизира вентилаторот што оди напред по игра.

Ootori открива и прилично уреден детал за тестирањето на системот за ладење на PS5, што вклучува правење транспарентна шасија и испумпување на чад од сув мраз за да се набудуваат ефектите врз внатрешната температура.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments