Sony расчистува кога и како ќе слуша снимки од говорни разговори PS5.

Функцијата за снимање на говорен разговор предизвика сериозна збунетост.

Sony појасни повеќе детали околу контроверзната нова функција за снимање говорен разговор на PlayStation, за првпат спомената во нејзиното неодамнешно ажурирање од 8.0 претходно оваа недела, откако некои корисници беа убедени дека компанијата активно снима и модерира разговори меѓу приватни групи.

Во новата објава на блогот објавена во петокот, Catherine Jensen, потпретседателка на Sony, за глобално искуство на потрошувачите, признава дека компанијата „требаше појасно да објасни зошто се шири оваа функција“.

Jensen сега потврди дека Sony нема активно да слуша на говорни разговори, кога функцијата ќе започне со PS5 следниот месец. „Неговата единствена цел е да помогне во пријавување на несоодветно однесување, вклучително и активности што го кршат нашиот Кодекс на однесување на заедницата“, пишува таа. „Имајте предвид дека оваа одлика нема активно да ги следи или слуша вашите разговори – и тоа е строго резервирана за пријавување на злоупотреба или вознемирување преку Интернет“

Наместо тоа, компанијата вели дека оваа опција ќе ги снима последните пет минути од кој било приватен говорен разговор на тркалање. На тој начин, ако корисникот наиде на вознемирување или нешто што смета дека ги крши правилата на Sony околу однесувањето на играчот, може да достави клип до 40 секунди за да го разгледа модерацискиот тим на Sony. Тоа ќе вклучува 20 секунди од потенцијалното навредливо однесување како што е избрано од корисникот, со 10 секунди пред и 10 секунди по избраниот сегмент за додаден контекст.

„Овие извештаи може да се достават директно преку конзолата PS5 и ќе бидат испратени до нашиот тим за потрошувачи на потрошувачи за модерирање, кои потоа ќе ја слушаат снимката и ќе преземат активности, доколку е потребно. Некои поднесени извештаи нема да бидат валидни и нашиот тим ќе го искористи ова како можност да обезбеди насоки и едукација “, објаснува Jensen.

Таа продолжува и вели дека нема да има опција за исклучување на снимање на говорен разговор, бидејќи Sony сака „сите корисници да се чувствуваат безбедно кога си играат со други преку Интернет, не само оние што ќе изберат да го овозможат тоа“.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments