Сателитскиот интернет сервис SpaceX Starlink надмина 500.000 нарачки!

Најавено е дека од февруари досега, сателитскиот интернет сервис Starlink добил над 500.000 нарачки.

SpaceX, кој претходно постигнуваше успех со екипажни мисии за ISS, сега остава уште една пресвртница зад себе. Компанијата доби повеќе од 500.000 нарачки за сателитска Интернет услуга Starlink. Инженерот за операции на SpaceX, Сива Барадвај, ја објави најновата бројка за нарачки во веб-емисија на 4 мај на почетокот на 26-та мисија Starlink. Во меѓувреме, компанијата успешно ја заврши новата мисија и успеа да орбитира околу 60 повеќе интернет широкопојасни сателити.

Во твитот што го сподели за мисијата Starlink, Илон Маск потенцира некои од техничките пречки со кои може да се соочи Starlink, чија мрежа се шири и расте од ден на ден. Маск наведува дека густината на населението во урбаните области може да биде проблем во иднина. Според Маск, првите 500.000 луѓе чии нарачки ќе стигнат до компанијата ќе можат да започнат да ја користат услугата без никаков проблем, но доколку бројот на луѓе кои имаат корист од услугата започне да се изразува во милиони, задачата да се обезбеди услугата на корисниците без никакви проблеми ќе станат уште потешки.

Бројот на луѓе кои аплицираат за услугата Starlink се зголемува од ден на ден. Компанијата објави дека 10.000 корисници извршиле нарачка во февруари. Сега оваа бројка се зголеми на над 500.000. Побарувачите на Starlink значително го зголемија својот интерес за новата технологија бидејќи компанијата ја воведе својата услуга месечно платена со депозити од 99 американски долари како јавна бета верзија. SpaceX започна да прифаќа пред-нарачки откако ја објави својата бета верзија. Компанијата испраќа комплет за хардвер кој вклучува Wi-Fi рутер и сад за оние кои бараат услуга. За да ги добијат овие, корисниците треба да платат депозит. Вкупната цена е поставена на 499 УСД и даноци како додаток за депозит од 99 УСД. Пред-нарачките можат да бидат откажани во секој случај, но депозитните такси не се враќаат.

Конечно, да кажеме дека компанијата досега лансираше повеќе од 1.500 сателити Starlink во орбитата, според податоците на CNBC. Така, Starlink стана најголемото соelвездие на сателити досега.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments