Spotify, Epic, Tile, Match и други ги собираат програмерите против политиките на App Store на Apple

Како „Коалиција за правичност на апликациите“.

Неколку најголеми критичари на „Епл“ – вклучително и „Епски игри“, „Спотифај“, „Басекамп“, „Матч груп“, „Тајл“, „Бликс“ и „Дизер“ – се здружија за да создадат Коалиција за правичност на апликациите, нова група со цел „создавање на еднакви услови за деловни апликации дајте им на луѓето слобода на избор на нивните уреди “.

Додека повеќето од основачките членови индивидуално се бореа или се борат со „Епл“ во врска со нејзините политики на „Продавница за апликации“, Коалицијата за правичност на апликациите означува повеќе координиран напор за развивачите формално да протестираат против правилата на „Епл“. Целта е да се обезбеди централна организација за пристапување на програмерите, особено оние кои можеби немаат никаква моќ или ресурси да го преземат само Епл.

Коалицијата вели дека ги поздравува „компаниите од која било големина, во која било индустрија кои се посветени на заштита на изборот на потрошувачот, поттикнување на конкуренција и создавање на еднакви услови за сите развивачи на апликации и игри на глобално ниво“.
„Ние се приклучуваме на Коалицијата за правичност на апликациите за да ги браниме основните права на креаторите да градат апликации и да работат директно со своите клиенти“, рече Тим Свини, извршен директор и основач на „Епски игри“ во изјавата со која ги објави вестите.

Коалицијата за правичност на апликациите наведува три главни теми за спор: 30-процентно намалување на „Епл“ на сите плаќања што се продаваат преку продавницата, недостаток на други конкурентни опции за дистрибуција на апликации на „iOS“ и тврдење дека „Епл“ ја користи својата контрола над „iOS“ за да го фаворизира својот сопствени услуги.

Ништо од овие не се нови обвинувања. Spotify, на пример, официјално поднесе тужба за монопол во Европската унија против Apple за многу од овие проблеми. Basecamp се судри со Apple на почетокот на оваа година, тврдејќи дека Apple одбива да ги одобри идните ажурирања за апликацијата за е-пошта Hey, освен ако не продаде претплати преку продавницата на Apple. Бликс тврдеше дека Епл ги украл своите идеи за најавување на анонимна е-пошта и потоа го подигнал од продавницата за апликации. (Компанијата претходно се обиде да собере други развивачи да и ’се придружат на борбата.) Плочката сведочеше во Конгресот дека Епл ја користел својата платформа за да ја намали употребливоста на својот производ на iOS. И, се разбира, Epic започна целосна војна околу намалувањето на Apple за 30 проценти, што резултираше со тоа што најголемата игра во светот беше целосно отстранета од App Store.

Коалицијата за правичност на апликациите има предложен кодекс на однесување што го моли Apple – и другите сопственици на платформи – да го усвојат. Овие цели се амбициозни и вклучуваат барања програмерите да не бидат принудени да користат ексклузивна продавница за апликации, сите програмери да имаат еднаков пристап до истите технички информации како сопственикот на платформата и програмерите да не бидат принудени да плаќаат „неправедно, неразумно или дискриминаторски такси или споделување на приходите “, со цел да бидат наведени во продавница за апликации.

Коалицијата за правичност на апликациите се надева дека ќе добие влијание врз Apple преку обединет фронт за развивачи. Но, дури и ако други програмери се соберат да се приклучат, Apple сè уште ги држи сите картички; додека Spotify, Match, Basecamp и останатите протестираат против правилата на Apple, на крајот на денот, тие сè уште ги ставаат своите апликации во App Store и плаќаат такси на Apple. Сè додека тоа е случај, кратко во правна интервенција, тешко е да се види дека Apple се согласува со кое било од овие барања – без оглед на тоа колку програмери се жалат.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments