Spotify ќе им овозможи на уметниците да им дадат поттик на своите песни – и да добијат помалку плата во замена.

Опција за влијание врз алгоритмот.

Spotify ќе тестира дозволување на уметници и етикети да влијаат на повеќе од тоа што го промовира неговиот алгоритам. Компанијата денес објави нов тест за сите уметници и етикети на платформата каде што можат да одлучат да ја промовираат секоја музика што им е важна. Така, на пример, ако Флитвуд Мек сакаше да промовира „Соништа“ откако стана вирален на TikTok, тие би можеле да одлучат да го сторат тоа, а алгоритмот на Spotify би го разгледал тоа барање кога градел радио сесија или кога слушател влегува во автоматска репродукција. Се разбира, ова би можело да се однесува на која било песна, вклучително и траки што може да бидат нови или што уметниците сакаат да вложат дополнителен промотивен притисок.

„Ние сакаме да можеме да обезбедиме алатки кои им помагаат на нашите уметници да ги искористат тие моменти, така што тие ќе можат повеќе да го контролираат својот успех на Spotify и повеќе да бидат одговорни за нивните кариери“, вели Чарлтон Ламб, водечки маркетинг на производи во Spotify.

За возврат на ова дополнително промотивно зајакнување, Spotify вели дека ќе им плаќа на уметниците пониска „стапка на промотивно снимање на кралското семејство“ секогаш кога ќе се репродуцираат песни за време на тие автоматски или радио сесии. Портпарол не би рекол колкава е таа стапка затоа што карактеристиката е во тестирање, но тие додаваат дека „идејата е тимовите за уметници да можат да заработат позитивен рентабилност со употреба на алатката“ и дека компанијата „ќе калибрира да бидете сигурни дека најшироката група уметници и етикети може да најде успех “.

Веројатно, ова значи дека уметниците би се надевале дека со промовирање на песната и загуба на тие претстави, ќе ги соберат приходите ако песната се појави и луѓето почнат директно да се обидуваат сами да ја свират. Иако Ламб го наведе „Соништата“ како пример, потенцијално подобра употреба е веројатно песна што уметниците или етикетите мислат дека ќе ја фати пред тоа веќе да се случи – на пример, ако етикетата гледа вирусен потенцијал во некоја песна и сака да ги покаже слушателите слушнете го. Во исто време, сепак, Флитвуд Мек и другите sвезди на вирусна песна би можеле да промовираат траки што веќе заминаа со надеж дека ќе го претворат слушателот на TikTok во полноправно слушател на Spotify и потенцијален обожавател.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments