Spotify купува компанијата за хостирање на подкасти Мегафон за 235 милиони долари.

Сè е во врска со рекламите.

Spotify прави уште една голема аквизиција за објавување. Овој пат, купува компанија за хостирање на подкасти Мегафон за 235 милиони долари, според извор близок до компаниите. Договорот не влијае на сопствените подкасти на Spotify – тој веќе беше домаќин на неговите емисии на Мегафон – но тоа значи дека повеќе емисии ќе имаат пристап до сопствената технологија за вметнување реклами на Spotify, наречена Вметнато рекламирање.

ВРИ функционира слично на типичните динамични реклами за објавување, кои се насочени врз основа на слушател. Но, во случајот на Spotify, рекламите се вметнуваат во реално време, наспроти размената пред слушање. Ова значи дека системот на Spotify носи одлуки во реално време за тоа кои реклами треба да ги слушне специфичен слушател врз основа на нивните податоци и, исто така, врз основа на целите на различните зделки со реклами што ги спроведува Spotify во моментов.

Оваа аквизиција значи дека сите подкасти што моментално се хостираат на Мегафон ќе добијат пристап до ВРИ по затворањето на зделката. Ниту една друга хостинг услуга не нуди ВРИ, па затоа, доколку објавите или рекламодателите сакаат да ги насочат своите реклами кон податоците на Spotify и потенцијално подобро да ги достигнат слушателите, тие ќе треба да платат за да ја водат својата емисија на мегафон или ќе мора да плаќаат на мегафон за да ги дистрибуираат своите реклами. Мегафон има над 5.500 емисии хостирани на платформата од големи издавачи како Slate, iHeartMedia, Disney, и Vox Media.

Со Мегафон, Spotify сега поседува целосно заокружен екосистем на подкасти: мрежа на ексклузивни емисии, плеер на подкасти, софтвер за создавање на подкасти, компанија за хостирање и свој тим за продажба на реклами.

Оваа светкава аквизиција следи други зделки со големи називи, вклучително и Gimlet Media за пријавени 200 милиони долари, Parcast за 56 милиони долари, The Ringer за 196 милиони долари, Anchor за 140 милиони долари и наводно повеќе од 100 милиони долари само за ексклузивна дистрибуција и продажба на реклами за Искуството на Rо Роган. Spotify навистина сериозно влезе во светот на подкасти во 2019 година, и веќе го купува својот пат до доминација.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments