MagSafe технологијата на Apple претставува ризик за срцевите уреди!

Американското здружение за срце потврди дека технологијата MagSafe на Apple претставува ризик за срцевите уреди.

Apple објави во јануари минатата година дека најновиот предводник на смартфон IPhone 12 и MagSafe додатоците треба да се чуваат на безбедно растојание од пејсмејкерите, вградениот кардиовертер дефибрилатор (МКБ) и другите импланти. Компанијата во својот документ за поддршка вели дека серијата iPhone 12 и додатоците на MagSafe мора да се наоѓаат најмалку шест инчи подалеку од медицинските помагала за кои станува збор. Исто така, ако овие уреди се полнат безжично, растојанието мора да биде повеќе од дванаесет инчи.

Американското здружение за срце (АХА) откри дека медицинските помагала од производители како „Медтроник“, „Абот“ и „Бостон синсиенл“ имаат магнетна подложност. Организацијата потврдува дека производите на Apple со технологија MagSafe можат да предизвикаат пречки во срцевите уреди кога се ставаат на кожата или се многу близу до нив. Истражувачите, во изјавата преку AppleInsider, наведуваат дека работат со iPhone 12 Pro Max. Како резултат на студијата, тие известуваат дека технологијата MagSafe има негативно влијание врз срцевиот уред и може да се меша со третмани што спасуваат живот.

Во студијата, покрај iPhone 12 Pro Max, беа користени 11 пејсмејкери и дефибрилатори. Некои од овие уреди се всадени кај пациенти, додека други се само надвор од кутијата. Како резултат на овој тест, иако се менува количината на паразити, сите медицински помагала се засегнати. Затоа извештајот известува дека iPhone 12 Pro Max може да активира режим на магнетно свртување на растојание до 0,6 инчи.

Apple тврди дека серијата IPhone 12 не им се заканува на пејсмејкерите повеќе од IPhone од претходната генерација. АХА, од друга страна, не се согласува со Apple. За да го докаже ова, АХА тестираше и со iPhone 6 од стара генерација. Како резултат на овој тест, не беа пронајдени случаи на одговор на магнет во големина на примерок од 148 пациенти. Сепак, студијата покажува дека корисниците на срцеви имплантирани електронски уреди (CIED) треба да бидат претпазливи околу што било со силен магнет.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments