Сателитите Starlink сега ќе бидат позиционирани во долната орбита!

SpaceX доби ново одобрение од Сојузниот одбор за комуникации на САД за сателитите Starlink. Компанијата во сопственост на Илон Маск ќе може да ги позиционира сателитите Starlink поблиску до светот.

Илон Маск, со изјавата што ја даде во февруари, рече дека ќе ја удвојат брзината на сателитскиот интернет „Старлинк“. SpaceX, кој работи на ова веќе некое време, неодамна поднесе барање до Сојузниот одбор за комуникации на САД да ги постави сателитите Starlink поблиску до површината. Оваа апликација на компанијата беше прифатена и покрај приговорите од конкурентите.

SpaceX претходно доби одобрение од FCC да ги позиционира сателитите Starlink во орбити на надморска височина од 1150 километри. Во оваа насока, вкупно 1400 сателити Старлинк беа позиционирани во орбити на оваа одредена надморска височина.

Компанијата, која доби уште едно одобрение од американскиот Одбор за комуникации Федарал, сега се подготвува да го постави својот сателит 2814 Старлинк во орбити на надморска височина од 550 километри. Благодарение на ова, брзината на интернет сателитскиот Starlink се очекува да се зголеми на 300 Mb / s и латентноста на 20 ms.

Како што знаете, се покажа дека SpaceX спроведува некои студии за да обезбеди широкопојасен интернет-услуги за авиони и бродови, како и копнени возила во САД. Беше посочено дека компанијата, која има за цел да им обезбеди широкопојасен интернет-услуги на корисниците дури и во движење благодарение на сателитите Starlink, ќе биде ограничена на САД пред се.

Покрај тоа, Елон Маск исто така објави дека сателитскиот интернет „Старлинк“ ќе биде достапен од повеќето делови на светот до крајот на 2021 година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments