Студијата вели дека третата од глобалната продажба на автомобилите ке бидаат електрични до 2030 година

Студијата вели дека третата од глобалната продажба на автомобилите ке бидаат електрични до 2030 година

Според истражувањето спроведено од Deloit,веќе во 2030 година третина од новорегистрираните возила во светот ќе бидат со електричен погон.Во истата студија се наведува дека таа година на глобално ниво до клиентите ќе бидат испорачани 31,1 милиони електрични автомобили што е дури 10 милиони повеќе од прогнозата направена во јануари 2019 година.

Истражувачите на Deloit во студијата исто така тврдат дека продажбата на возила со SUS мотори веќе го достигнала својот историски врв и сега полека опаѓа.Иако се очекува глобалната продажба на автомобили нивото од пред пандемијата да го достигне дури во 2024 година, се предвидува дека 2,5 милиони електрични автомобили ќе бидат испорачани ширум светот веќе оваа година, што е за 29% повеќе отколку во 2019 година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments