Лансиран најбрзиот суперкомпјутер во светот вештачка интелигенција – Perlmutter!

Nvidia, NERSC claim Perlmutter is world’s fastest AI supercomputer

Перлмутер може да испорача 180 перафлопи со стандардна изведба и 4 ексафлопи со ВИ перформанси.

Националниот центар за истражување на енергијата за научни компјутери (NERSC) Лоренс Беркли Национална лабораторија (лабораторија Беркли) го објави својот нов супер компјутер кој ќе комбинира можности за длабоко учење и симулација на компјутери. Системот Перлмутер ќе ги користи најдобрите во класа AMD 64-јадрени EPYC 7763 процесори и NVIDIA A100 Tensor пресметани графички процесори за да испорача 180 перафлопи со стандардна изведба и 4 ексафлопи со ВИ перформанси.

Перлмутер е оценет како најбрзиот систем на планетата за справување со обемот на работа со 16-битна и 32-битна мешана прецизна математика што се користи во АИ апликациите. Дополнително, втората фаза ќе додаде уште поголема суперкомпјутерска моќ на АИ на Перлмутер подоцна оваа година.

Перлмутер ќе им овозможи на приближно 7.000 поддржани истражувачи на NERSC пристап до четири ексафлопи со мешани прецизни компјутерски перформанси за научни проекти кои работат на АИ. Покрај проектот за мапирање DESI, истражувачите трошат време со суперкомпјутерот за да работат во области како што се климатските науки, што ќе помогне во истрагата на субатомските интеракции за истражување на зелените извори на енергија.

Дион Харис, виш менаџер за маркетинг на производи во NVIDIA, вели дека во еден проект суперкомпјутерот ќе помогне да се создаде најголемата 3Д мапа на видливиот универзум до сега. Тој исто така вели дека на истражувачите им е потребна брзината на графичките процесори на Перлмутер за да соберат десетици изложености и дека подготовката на една година вредна податоци за објавување може да траеше со недели или месеци на претходните системи. Перлмутер, од друга страна, ќе може да помогне да се заврши оваа задача за само неколку дена.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments