T-Mobile ќе плати 200 милиони УСД за да ја реши истрагата на FCC за злоупотреба на телефонски субвенции.

Виновни за Sprint.

T-Mobile ќе плати 200 милиони УСД за да заврши истрагата на Федералната комисија за комуникации за злоупотреба на средства од програмата за субвенции за телефон и интернет со ниски примања. Комисијата вели дека плаќањето претставува „најголемо порамнување на фиксна сума“ што некогаш е обезбедено за да се реши истрагата.

Прашањата за субвенциите потекнуваат од Sprint пред компанијата да биде купена од T-Mobile. Комисијата вели дека на повеќе од 1 милион клиенти на Sprint кои имале субвенционирани планови, требало да им биде прекината услугата заради неискористување. Наместо тоа, Sprint продолжи да собира субвенции за услуги што не ги даваше за „подолг временски период“. Давателите на услуги треба да започнат да ги отстрануваат клиентите кои престануваат да користат планови за субвенционирани телефони и интернет по 30 дена, ако не плаќаат за тоа.

„Срамота е што една компанија би барала милиони долари од даночни обврзници затоа што не направиле ништо“, рече претседателот на FCC, Аџит Паи, кога истрагата беше објавена минатата година. Sprint му соопшти на FCC дека проблемот се појавил поради „проблем со програмирање со софтвер“.

„Додека го наследивме ова прашање со нашето спојување, среќни сме што сега е решено“ „Со нетрпение очекуваме да продолжиме со испорака на сигурна и достапна мрежна конекција до потрошувачите низ целата земја кои зависат од тоа“.

Програмата за субвенции на FCC, Lifeline, обезбедува 9,25 УСД месечно за лицата со пониски примања да плаќаат за телефон или интернет услуга. Во 2016 година, Комисијата усвои политика со која давателите на услуги бараат проактивно да ги отстранат клиентите кои не ја користеле услугата поради загриженост дека некои даватели на услуги ќе се пријавуваат на луѓето бесплатно, а потоа ќе ги собираат исплатите на субвенциите дури и кога услугата не се користи.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments