Take-two ги отстрани кодовите со отворен извор за GTA!

Отстранети се GTA-кодовите со отворен извор објавени на GitHub со барање на Take-Two.

Минатата година, мала група успеа да ги сврти инженерите GTA Vice City и GTA 3 до отворен код. Така, беше можно да се развијат сеопфатни модови за двете игри. Во исто време, гореспоменатата група неодамна го објави изворниот код на игрите на GitHub. По овој развој, Take-Two, матичната компанија на Rockstar Games, побара отстранување на GTA кодовите со отворен извор добиени со обратен инженеринг од платформата со известување за DMCA.

По ова барање на компанијата, кодовите на проектите re3 (обратен инженеринг GTA 3) и reVC (обратен инженеринг GTA Vice City) беа отстранети од платформата GitHub.

Во вестите објавени на оваа тема, особено се истакнува дека е нелегално „Take Two“ да ги издава кодовите отстранети по известувањето за DMCA. Во оваа насока, експертите кои изјавија дека изворните кодови се отстранети од GitHub со образложение дека развивачите на софтвер ги кршат правата на компанијата, исто така наведуваат дека ваквиот развој е сосема нормален.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments